Site Zonneheem in Oostnieuwkerke wordt helemaal vernieuwd

Tom Verhelle, Tom Noyez, Nant Vanhooreweder, Korneel Cottyn en Louis Plancke. (foto JCR)
Redactie KW

Het gemeentebestuur wil in Oostnieuwkerke een nieuw centrum ‘Zonneheem’ bouwen waar plaats is voor ontmoeting, fuiven, repetitielokalen, vergaderzalen en ook het jeugdhuis. De nood aan een nieuw jeugdhuis is hoog, maar het wordt een serieuze denkoefening om overlast voor de nieuwe buren te vermijden.

Het gemeentebestuur organiseerde de voorbije twee weken gesprekstafels rond het meerjarenplan. Het definitieve meerjarenplan, waar de projecten voor de komende jaren in staan verwerkt, wordt in oktober voorgesteld.

Tijdens drie verschillende infomomenten, in elke deelgemeente één, lichtte het gemeentebestuur al een tipje van de sluier. In Oostnieuwkerke kwamen dinsdagavond een 50-tal geïnteresseerden luisteren naar de plannen van het gemeentebestuur.

De gemeente zet in die Stadense deelgemeente de komende jaren vooral in op de site Zonneheem. Een nieuw Zonneheem moet een ontmoetingscentrum worden waar plaats is voor een fuifzaal, vergaderzalen en repetitielokalen. De site moet ook plaats bieden aan de jongeren van het jeugdhuis die nu al jarenlang in de Lepelstraat huizen.

Nood is hoog

De voorbije jaren kwam jeugdhuis Dolce Vita al verschillende keren in de media doordat enkele buren klaagden over geluidsoverlast. Ondanks de verschillende maatregelen die het bestuur van het jeugdhuis probeerde te nemen, lukte het moeilijk om iedereen in de buurt tevreden te stellen. Bij Dolce Vita is dan men ook heel tevreden dat het jeugdhuis door het gemeentebestuur opgenomen wordt in het strategisch meerjarenplan.

“De nood aan een nieuw jeugdhuis is hoog. De staat van het gebouw verslechtert met de jaren”, geeft Louis Plancke van het huidige bestuur van Dolce Vita toe. De jongeren staan niet weigerachtig tegenover een verhuis naar de toekomstige nieuwe site Zonneheem.

“Het blijft natuurlijk koffiedik kijken hoe lang alles precies nog zal duren. Daarnaast wordt het ook niet gemakkelijk om het jeugdhuis in het nieuwe project in te plannen. Het wordt een serieuze denkoefening om ook overlast voor onze nieuwe buren te vermijden”, aldus Louis.

De huidige bestuursploeg van Dolce Vita beseft dat zij bij de ingebruikname van het nieuwe jeugdhuis misschien geen deel meer zullen uitmaken van Dolce Vita. “Momenteel zien we gelukkig verschillende jonge mensen erbij komen. We hopen daarnaast ook dat we straks als onafhankelijk jeugdhuis op de nieuwe locatie onze werking kunnen verder zetten.”

Enkele weken geleden werd de voltallige gemeenteraad tijdens een informele zitting al op de hoogte gebracht van wat het Stadense gemeentebestuur de komende jaren van plan is. Ook tijdens de infomomenten in de drie deelgemeenten tekenden verschillende politici present.

Fietspaden aanpakken

Oppositieraadslid Ludwig Willaert (CD&V) uit Oostnieuwkerke ziet positieve en negatieve punten. “Zo ben ik heel tevreden dat de gemeente inzet op een fietsbeleid.”

Het gemeentebestuur wil de komende jaren onder andere de fietspaden in de Sleihagestraat, verbindingsweg tussen Oostnieuwkerke en Sleihage, aanpakken. Het oppositieraadslid is ook tevreden dat de gemeente plannen heeft op vlak van duurzaamheid. “Zo sta ik volledig achter het bekijken of er mogelijkheden zijn tot auto- en fietsdelen.”

Als rasechte Oostnieuwkerkenaar heeft Ludwig het wel moeilijker met de verschillende gebouwen en gronden in Oostnieuwkerke die het gemeentebestuur de komende jaren wil verkopen. Met de verkoop van de pastorie in Staden, seniorenwoningen in Oostnieuwkerke, het voormalig gemeentehuis in Oostnieuwkerke, grond in de Meiboomstraat in Oostnieuwkerke, de school in de Roeselarestraat in Oostnieuwkerke, het stationsgebouw op de Vijfwegen, het voormalig gemeentehuis in Staden, grond in de Spanjestraat in Oostnieuwkerke en nog wat landbouwgrond hoopt de gemeente de komende jaren zo’n 3,7 miljoen euro binnen te halen.

Ik merk dat in Oostnieuwkerke heel veel gebouwen zullen verkocht worden

“Ik merk dat er vooral in Oostnieuwkerke heel veel verkocht zal worden”, stelt hij hierbij vast. ” De komst van een nieuw Zonneheem is een goede zaak, maar daarvoor moet men bijvoorbeeld nog niet het voormalig gemeentehuis _ waar vele verenigingen nog gebruik van maken _ verkopen. Door te verkopen verarm je je gemeente.”

Het eindresultaat van het participatietraject rond het meerjarenplan wordt op maandag 14 oktober voorgesteld in het SWOK. Meer informatie omtrent alle plannen is te vinden via www.gedreveninstaden.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier