Site tussen Harelbeekse Eiland en Arendswijk in verval: “Sloop moest dit jaar starten”

De vervallen gebouwen op de site. © LS

Tussen de wijk het Eiland en de Arendswijk in Harelbeke ligt een groot braakliggend terrein van wel zes hectare. Dat is even groot als negen voetbalvelden samen. Vroeger maakte de grond deel uit van een groot scholencomplex. Tegenwoordig wordt maar een klein deel van het gebied gebruikt.

Het grootste deel van dit domein is momenteel aan het vervallen. Buurtbewoners gebruiken de site om hun hond uit te laten en voor fietsers is het een handige vluchtroute. Kinderen spelen ook voetbal op een van de velden. Ooit stond er op het terrein een kleuterschool, een lagere school, een middelbare school, een sporthal en zelfs een zwembad. De meeste van die gebouwen zijn tegenwoordig ongebruikt en in slechte staat. Bomen groeien er tussen daken en goten door en sommige daken zijn ingezakt. “Het scholencomplex werd gebouwd in 1956”, vertelt Jean-Claude Loosveldt, directeur van basisschool Ter Gavers. “Begin jaren ‘90 moest de Rijksmiddenschool sluiten door een reorganisatie. Die middelbare school is dan gefusioneerd met Athena campus Heule. Een deel van de site wordt wel nog gebruikt door Ter Gavers.”

Verkavelen

Het GO! wil dan ook de site verkavelen. “We gaan de oude gebouwen van die site slopen. Dat is goedgekeurd in een sloopprogramma. Daarnaast zijn wij momenteel in gesprek met de stad”, aldus Diter Den Baes, algemeen directeur van Scholengroep Madel en Leie van het GO! “Het stadsbestuur besliste in 2013 om het ruimtelijk uitvoeringsplan hiervoor aan te passen. Het werd al in 2015 goedgekeurd. Een deel van die grond is nog altijd gemeenschapsgrond, maar het grootste deel is herbestemd als woongebied”, vertelt David Vandekerckhove (Groen), Harelbeeks schepen voor Ruimtelijke Ordening.

© LS

Toch gebeurde er in die zes jaar nog niets met die grond. “Het GO! heeft nu de mogelijkheid om daar woningen te bouwen, maar tot onze verbazing hebben ze nog altijd niets ondernomen. Er was wel af en toe overleg tussen hen en het stadsbestuur. Daar zeiden ze tegen ons: Het gaat nu wel niet lang meer duren voordat we de eerste stappen zetten. Maar voor het ogenblik hebben we nog niets gezien”, aldus schepen Vandekerckhove.

Tot onze verbazing heeft het GO! nog altijd niets ondernomen – David Vandekerckhove (Groen)

Ook de directeur van Ter Gavers begrijpt het niet. “Ik vind het frustrerend dat er in al die jaren nog niets is gebeurd. Normaal gezien zou de bouw niet lang meer duren, maar ze hadden me al belooft dat de sloop in 2021 zou starten. Ik vrees dat we die deadline niet meer gaan halen. Dat is vervelend, want na de verkaveling zal er ook een nieuw schoolgebouw voor Ter Gavers komen. Want de verwarmingskosten swingen echt de pan uit door gebrekkige isolatie in de huidige gebouwen.”

Verwaarlozing

Voor de stad is de verwaarlozing van de site ook geen goede zaak. “Gebouwen die lang leegstaan, trekken sowieso crimineel en ander niet zo wenselijk gedrag aan. Daarom zijn we ook ingegaan op de vraag van het GO! om een nieuwe RUP te maken. We willen ervoor zorgen dat er op de site nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden komen. Dat oude schooldomein is geen probleemgebied en ik wil het criminaliteitsprobleem daar niet overschatten, maar we hopen wel dat er dan nieuwe woningen komen. Hopelijk verdwijnt dan de aantrekkingskracht voor ongewenste activiteiten”, zegt schepen Vandekerckhove. “De gesprekken zijn in 2015 gestart. In die tijd hebben we een aantal pistes onderzocht. Dat vraagt natuurlijk tijd. Natuurlijk hoopt iedereen dat hun dossier zo vlug mogelijk vooruitgaat, maar voor een complex dossier als dit is dat niet evident. De sloop zal zo vlug mogelijk ingeplant worden, al hebben we over de timing uiteraard geen controle”, vertelt Diter Den Baes.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.