Site-Transfo in Zwevegem krijgt restauratiepremie van ruim 3 miljoen euro

De Transfosite krijgt een restauratiepremie van ruim 3 miljoen euro van Vlaanderen. © GJZ
Redactie KW

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 3.173.990,67 euro toe voor de restauratie van de Transfosite. Dit is zowat de helft van de kostprijs van de nog uit te voeren werken.

De restauratiewerken van de Transfosite zijn al van in 2003 aan de gang. Zo werd de machinezaal als eerste aangepakt en werd een ruimte herbestemd tot fuifzaal. Misschien het meest indrukwekkend is de realisatie van een duiktank in een oude stookolietank.

Tussen 2019 en 2023 wordt de focus van de restauratiewerken verlegd van de centrale gebouwencluster (machinezaal, ketelhuizen en het nieuwe transfogebouw) naar de rest van de site. De watertoren, het mechaniekersgebouw, het ventilatorengebouw, het administratief gebouw, de opzichterswoning en het gebouw Elia komen nu aan de beurt. Ook de kleinere gebouwen zoals het werkhuis van de elektriciens, het brandweerarsenaal, de loods, het locomotiefgebouw en de bunker worden niet vergeten.

Transfo als model

De kosten van die laatste fase van de restauratiewerken zullen zo’n 6,2 miljoen euro bedragen. Vanuit Vlaanderen komt er nu een subsidie van ruim 3 miljoen euro. “De site is erkend als open erfgoed. Dat betekent dat ze een inspirerend voorbeeld is voor de ontwikkeling en openstelling van andere sites waar men een evenwicht probeert te zoeken tussen de erfgoedwaarden en de openstelling. Transfo is een model voor bezoekers die op zoek zijn naar kwaliteitsvolle, toegankelijke, opengestelde erfgoedsites”, zegt minister-president Geert Bourgeois.

Duurzaam

Volgens Geert Bourgeois heeft het project ook een belangrijke maatschappelijke betekenis. “De bezoeker krijgt immers een beeld van de manier waarop een historische elektriciteitscentrale functioneerde. Een belangrijk deel van de herbestemming is nu al gerealiseerd. Zo doet de centrale dienst als evenementenhal, werd de stookolietank een duiktank en wordt het transfogebouw binnenkort een bedrijfsgebouw.”

Om de site een toekomst te geven, zoekt de gemeente Zwevegem samen met partners naar een duurzame en gedragen herbestemming van alle gebouwen. Zo is er al veel geïnvesteerd in avontuurlijke sporten, samen met Oenanthe, en plant Blueberry Hill er de bouw van een klimzaal. (GJZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier