Site Knokmolen wint prestigieuze ‘Gulden Wiek’ in Ruiselede

Zara en Carl De Decker, Susy Wieme, Roland Wieme en Yana De Decker van de Knokmolen. (foto RV) © (foto RV)
Redactie KW

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente werd ook de trofee ‘De Gulden Wiek’ uitgereikt. Die ging dit jaar naar de familie Wieme, uitbaters en eigenaars van de statige Knokmolen en aanpalende riante B&B.

Er waren zeven genomineerden en de keuze was zeer moeilijk, zegt Stefaan Bekaert van de cultuurraad. De onderscheiding is een initiatief van de cultuurraad en de gemeente. Een uitzonderlijke sociale en maatschappelijke prestatie van een individu of vereniging krijgt zo meer aandacht. Stefaan Bekaert van de raad voor Cultuurpromotie: ” Het was geen sinecure voor het zeskoppig bestuur om de winnaar aan te duiden. Fotoclub Focidia lag ook sterk in de running, want zij bestaan 50 jaar. Toch gingen we voor de Knokmolen en de familie Wieme: molenbouwer-en restaurateur Roland Wieme uit Petegem aan de Leie die de site in 2002 aankocht en zijn dochter Susy, haar man Carl De Decker en de kleinkinderen Yana en Zara. Het gezin vestigde zich in 2004 op de huidige gelauwerde site. De familie zet zich keihard in om dat mooie molenerfgoed in stand te houden. Ze leveren een meerwaarde voor de bevolking én het toerisme. De Gulden Wiek gaat naar een prachtig historisch monument en pand…met draaiende wieken. Toevaal bestaat niet”, merkt Stefaan Bekaert fijn op.

De stenen stellingmolen dateert van 1840 en is de enige die altijd actief is gebleven. Hij telt vijf lagen en vijf zolders. De site omvat eigenlijk drie molens: een mechanische molen, stenen molen en de windmolen (Billiets molen genoemd). Maar het gaat hier om de Knokmolen in de kleine Knokstraat. Roland kocht de molen in 2002 en die was toen in goede staat. In 2008 werd een grondige restauratie doorgevoerd met schilderwerken, herstel van de wieken en nieuwe ramen en deuren. De jaren erna ging het monument steeds vaker open tijdens opendeurdagen, bijvoorbeeld bij de jaarlijkse Molendag. Vanaf 2016 begon het gezin met het leveren van ontbijtbuffetten aan toeristen, families en groepen. In december startte de Bed & Breakfast-formule in dat wondermooie nostalgische kader.

B&B is succes

Roland Wieme is een echte molenfanaat-en kenner. “In 1962 al ging ik foto’s nemen van deze en andere molens. Als zoon uit een landbouwersgezin had ik al heel vroeg de microbe te pakken. Ik was pas acht jaar en mocht met de hondenkar graan aanvoeren naar de maalderij en dan het meel terughalen. Later ging de passie verder in mijn bedrijf Molenbouw Wieme. Voor die switch was ik in mijn jonge jaren zelfstandig metser. De toekomst hier is verzekerd, nu Susy en Yana de cursussen molenaar volgen. We zijn vereerd met deze onderscheiding. We investeerden tijd en geld in dit project en nu wordt dat beloond. Dat doet deugd en we zijn daarvoor oprecht dankbaar”, benadrukt Roland.

“Dit motiveert echt enorm. Nu al lopen de boekingen voor de B&B goed binnen. Bij elke ontbijtgroep ben ik paraat en loods ik de bezoekers naar de hoogste ‘regionen’ van dit monument. Het lekkere eten gaat goed samen met een stevige portie nostalgie”, besluit de minzame Roland Wieme, de aimabele peetvader van dit mooie project voor molendorp Ruiselede.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier