Site De Samenkomst krijgt vorm: iedereen kan ideeën doorgeven aan gemeentebestuur

Participatieproject de Samenkomst Ledegem.© Jan Stragier
Participatieproject de Samenkomst Ledegem.© Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

De gemeente Ledegem organiseerde een eerste infomoment omtrent de toekomstige site van De Samenkomst. Op de site komt er een nieuwe zaal en lokalen voor de kunstacademie. Ook extra groen en een mobipunt zijn voorzien. Verschillende verenigingen hopen dat de nieuwe zaal die er komt ruim genoeg zal zijn.

De gemeente heeft grootste plannen met de site van De Samenkomst. Het oorspronkelijk gebouw dateert van 1975, het leegstaande schoolgebouw langs de Sint-Eloois-Winkelstraat is zelf een honderdtal jaar oud. De zaal kampt met betonrot en is niet meer energiezuinig. Het gemeentebestuur hoopt een hedendaags project op de site te realiseren. In aanloop naar de realisatie van het project organiseert het bestuur een participatietraject. Een eerste vergadering vond maandagavond plaats. Dat gebeurde digitaal. Door de huidige coronamaatregelen was een infomoment ter plaatse nog niet toegelaten.

Tegen de vlakte

Burgemeester Bart Dochy (CD&V/VD) nam het woord en sprak de veertigtal aanwezigen op de vergadering toe. Hij schetste eerst de huidige situatie. De site bestaat momenteel uit vier verschillende delen: De Samenkomst met de zaal en de lokalen voor de kunstacademie, het oude schoolgebouw, de jeugdlokalen en het appartementsgebouw op de hoek. “De huidige jeugdlokalen zijn er pas sinds 2004. Samen met het appartementsgebouw blijven ze behouden. Het huidige gebouw van De Samenkomst en het oud schoolgebouw gaan tegen de vlakte en maken plaats voor een nieuwbouw”, aldus de burgemeester.

Het gemeentebestuur denkt er aan om een mobipunt in te richten aan de site. Een mobipunt is een fysieke plaats waar verschillende mobiliteitsfuncties op elkaar aansluiten. “Het kan de ideale plaats zijn om bijvoorbeeld een fietsenstalling, een laadpaal, een bushalte en een initiatief rond autodelen te organiseren”, aldus de burgemeester. Een van de volgers van de vergadering stelde voor om ook een ondergrondse fietsenstalling te voorzien zodat er bovengronds kan ingezet worden op groen en open ruimte. De gemeente wil alvast op de nu grijze site meer groen voorzien. “De open ruimte zal starten aan de straat. Het is onze bedoeling om dit stuk van de gemeente te laten bloeien. We willen een soort van park- of pleinfunctie creëren”, aldus de burgemeester.

“Het kan de ideale plaats zijn voor een laadpaal, bushalte en initiatief rond autodelen”

De online vergadering werd gevolgd door heel wat afgevaardigden van plaatselijke verenigingen. Zo vroeg Marleen Vandenweghe van de wandelclub zich af of de zaal wel groot genoeg zal zijn voor evenementen. Nico Delannoy van het Davidsfonds hoopt ook op een ruime zaal zodat verenigingen er straks bij hun evenementen veel aanwezigen kunnen toelaten. “Sowieso houden we rekeni ng met de verenigingen die volop gebruik zullen kunnen maken van de zaal. Er zal wel een overbruggingsperiode zijn waarbij er geen evenementen kunnen doorgaan op de site. In de gemeente zijn er nog andere zalen. Zo kan men tijdens die overbruggingsperiode uitwijken naar bijvoorbeeld jeugdhuis Den Traveir.”

Nog tot eind deze maand mogen bewoners hun ideeën over de exacte invulling van de site overbrengen naar het gemeentebestuur. Via de website www.ledegem.be/nieuws/site-de-samenkomst-transformeert kan tot en met 31 mei een formulier ingevuld worden. “Alle ideeën zijn meer dan welkom”, aldus burgemeester Dochy (CD&V/VD). Tijdens de online infovergadering werd onder ander het idee om er een omnisportveld te voorzien zodat de jeugdverenigingen niet ver moeten lopen voor een sportnamiddag. “Een idee dat we zeker meenemen”, luidt het bij het gemeentebestuur.

Project af eind 2023?

De gemeente wil de bewoners verder betrekken bij het project en organiseert twee kijkmomenten waarbij men door de site kan wandelen. Wanneer die doorgaan, is momenteel nog niet duidelijk. Het gemeentebestuur hoopt in het voorjaar van 2022 een bouwvergunning te verkrijgen om de werken af te ronden tegen eind 2023. Het project op de site van de Samenkomst is het grootste project van deze legislatuur in hoofdgemeente Ledegem. In Rollegem-Kapelle is men momenteel volop bezig met het project rond ‘t Capellehof, in Sint-Eloois-Winkel is het uitkijken naar het nieuwe jeugdhuis, buurthuis en lokaal voor het paardenkoerscomité.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier