SIREE-mentoren in Roeselare helpen mensen met migratieachtergrond met eigen zaak

We zien Siree-mentor Nathalie Sintobin samen met twee starters Ahmad Eissa en Sandra Adam en Bieke Deceuninck van ARhus. © Stefaan Beel
Redactie KW

In het kader van Week van de Vrijwilliger verraste ARhus zijn SIREE-mentoren met een persoonlijke bedanking en een taartje. Deze mensen engageren zich vrijwillig om personen met een migratieachtergrond te helpen hun droom van een eigen zaak te realiseren.

“ARhus wil zich als kenniscentrum inzetten op geletterdheid in al haar vormen”, aldus communicatieverantwoordelijke Bieke Deceuninck. “Via het SIREE-project, dat nog loopt tot maart 2021, richten we ons specifiek op geletterdheid van mensen met niet-Belgische roots op het vlak van onderwijs en ondernemerschap.” Het starten van een eigen zaak is niet vanzelfsprekend. Aan mensen met een migratieachtergrond biedt ARhus via het SIREE-project extra ondersteuning via workshops. Ook koppelt ARhus de starters aan een ervaren mentor-ondernemer. Voor een startende ondernemer kan een mentor die hem of haar mee op sleeptouw neemt en introduceert in zijn of haar netwerk een grote hulp zijn. Voor het mentorship wordt uitgekeken naar de noden van de starters in kwestie. “Kan iemand nog groeien op marketingvlak, dan koppelen we daar iemand aan die in die branche thuis is. Ook voor ondersteuning bij het financiële plaatje kunnen we rekenen op mentoren uit het diverse netwerk van ARhus.”

Engagement

Mentor Nathalie Sintobin, in 2015 nog verkozen tot ‘Ondernemer van het jaar’ neemt Sandra Adam (30), Roeselaarse met Roemeense roots, onder haar vleugels. “Als mens moet je af en toe ook eens iets voor iemand anders doen”, verklaart ze haar engagement. “Alles wat gekoppeld is aan het ondernemerschap is absoluut mijn ding. In de media lees je veel over migrantenkwesties. Hierdoor krijg je onbewust een bepaald beeld opgedrongen. Door met die mensen te werken, leer je hen kennen en krijg je meer begrip voor hun problemen. Wonende in Krottegem kom ik wel in contact met diverse culturen. Helemaal nieuw is dit dus niet.” Starter Sandra woont al vijf jaar in Roeselare en wil internationale trading doen. “Af en toe heeft ze een duwtje in de rug nodig. En dat wil ik haar geven”, aldus Nathalie.

“Door met migranten te werken krijg je meer begrip voor hun problemen”

“Ik ben iemand die graag heeft dat het vlug vooruit gaat. Ook Sandra heeft die drive. Vooral het delen van kennis is belangrijk. Sandra werkte de voorbije jaren bij Accent dus haar kennis van het Nederlands is goed. Die taal is cruciaal, maar de mindset is volgens mij minstens even belangrijk. Mijn boodschap is: Als je iets doet, moet je het goed doen. Een extra troef is mijn kennis van heel wat andere ondernemers en organisaties, waar ik Sandra heel graag zal introduceren. We zijn nu twee maanden bezig. Concreet is het de bedoeling dat ze mij een businessplan voorlegt. Daar ga ik haar natuurlijk bij helpen. We houden vooral contact via email of skype en af en toe spreken we af. Sandra is heel ambitieus en ik voel dat er een klik tussen ons is. Heel belangrijk om resultaten te behalen. Ik probeer haar ook tips te geven over onze cultuur en omgangsvormen.”

Startersworkshop

“Het mentorschap houdt in dat mentoren zich engageren voor één of meerdere starters”, zegt Bieke. “De begeleiding duurt ongeveer zes maanden per starter, maar de mentor is vrij om het contact eventueel verder te zetten. De manier en frequentie van contactmomenten kan variëren volgens de nood van de starter of beschikbare tijd van de mentor. Momenteel werken we met 23 starters uit de Roeselaarse regio. Tegen het einde van het project hopen we 60 starters begeleid te hebben.” Mensen met niet-Belgische roots en met een ondernemingsdroom kunnen vrijblijvend langskomen in ARhus of kunnen aansluiten op de volgende startersworkshop op 27 april. Geïnteresseerden mogen mailen naar Rozemarijn Dereuddre, SIREE projectcoördinator, via info@arhus.be. Meer info over het project vind je op www.arhus.be/siree.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier