Sinterklaasparade trekt op zaterdag 27 november opnieuw door Roeselare

De Sinterklaasparade lokte in het verleden al vele duizenden toeschouwers naar het centrum van de stad. Dat zal op 27 november ongetwijfeld opnieuw het geval zijn. (foto SB) © STEFAAN BEEL STEFAAN BEEL
Peter Soete

De laatste maanden van het jaar wordt het in Roeselare feesten geblazen. Met de Week van de Smaak wordt al een goede aanzet gegeven, daarna volgt nog een heuse Sinterklaasparade met het huis van de Sint op de Grote Markt en aansluitend is er het eindejaarsgebeuren met een ijspiste op de Grote Markt, chalets op het Stationsplein en heel veel animatie en shoppingplezier.

Na een minder leuk jaar van genieten, feesten en shoppen wil de Stad Roeselare 2021 uitzwaaien met een knal. En daar hoort zeker een Sinterklaasparade bij. Het is de vertrouwde hofleverancier Twice die garant staat dat het jonge volkje op zaterdag 27 november zal meezingen en meedansen tijdens de blijde intrede van Sinterklaas in Roeselare. “Dit jaar pakken we uit met twee Sinterklaasparades”, steekt Peter Huyghe, ceo van evenementenbureau Twice, van wal. “Op zondag 21 november doet de Sinterklaasparade Nieuwpoort aan en de daaropvolgende zaterdag, 27 november dus, komt de Sint naar Roeselare. De Sinterklaasparade zelf zal plaatsvinden in de late namiddag. De parade vertrekt op het De Coninckplein en gaat door de Sint-Amandsstraat naar de Noordstraat. Op het einde van de Noordstraat slaan we de Ooststraat in om dan via de Jan Mahieustraat opnieuw naar de vroegere Sint-Amandskerk te trekken waar de parade ontbonden wordt. Het is inderdaad een korter traject dan vroeger en al zeker korter dan onze Kerstparades die al enkele jaren door Roeselare hebben getrokken. Maar een Sinterklaasparade lokt sowieso een kleiner publiek dan een Kerstparade. We mikken hier op jonge kinderen tot maximum het derde leerjaar met hun ouders en eventueel hun grootouders. Bovendien mag het ook niet te lang duren want zeer jonge kinderen houden moeilijker de focus op één activiteit.”

“Bovendien willen we niet het hele stadscentrum gijzelen. Doordat we niet de lus rond de Sint-Michielskerk maken en ook niet in de Zuidstraat komen, kan er altijd doorgaand verkeer mogelijk blijven rond de kerk. Ook van het Stationsplein en omgeving blijven we weg om ook daar geen hinder voor het verkeer te veroorzaken.”

Vijf praalwagens

Stephan Vanden Berghe is al sinds jaar en dag de regisseur van de Sinterklaasparades van Twice en ook dit jaar bekommert hij zich om de goede gang van zaken in Roeselare.

“De opbouw van de parade verschilt niet zo heel veel van de vorige Sinterklaasparade. Er zijn vijf praalwagens die een bepaald item van Sinterklaas uitbeelden: er is de Stoomboot, dan volgen de Geschenkenwagen, de Snoepwagen en de Dakenwagen waar de roetpieten hun kunsten tonen. De praalwagen met de troon van Sinterklaas en natuurlijk met de Sint erop, sluit de parade af.”

“Het thema dit jaar van de Sinterklaasparade is ‘de Sinterklaasliedjes’. Er zullen maar liefst 99 roetpieten de parade begeleiden en wanneer een praalwagen stopt voor het publiek zullen bekende sinterklaasliedjes weerklinken en de zwaai- en zingpieten zullen iedereen, kinderen maar ook ouders en grootouders, vragen om mee te zingen. En er zal zelfs gedanst worden op een bekend sinterklaasliedje want één van die liedjes is in een supermodern kleedje gestoken à la Regi. Het zal daar dus swingen.”

Veel medewerkers

“Naast die 99 roetpieten zal uiteraard Sinterklaas van de partij zijn die ook een micro zal hebben op zijn troon zodat hij de kinderen kan toespreken. Ook zijn trouwe witte schimmel, Slecht Weer Vandaag, zal meelopen in de parade.”

“Er is heel wat ondersteuning nodig om dit goed uit te werken. Er zijn tussen de tien à twintig technische en logistieke medewerkers nodig om de Sinterklaasparade de dag zelf in goede banen te leiden. Daarnaast hebben we ook een twintigtal personen nodig in de kostuum- en schminkploeg. Je begrijpt dat je 99 roetpieten niet in een handomdraai klaar maakt om te tonen aan een groot publiek. We spreken dus zeker over een ondersteunende ploeg van om en bij de 40 medewerkers.”

“Er kan altijd een technisch defect zijn tijdens de parade zelf maar we hebben met Twice al genoeg ervaring om de meeste problemen onmiddellijk op te vangen en op te lossen zodat de toeschouwers zelfs niets merken van een eventuele hapering. Ik heb er dan ook, zoals met iedere Twice-realisatie, het volste vertrouwen in.”

“Het traject van de parade is iets korter om de overlast zo beperkt mogelijk te houden”

“Het exacte tijdstip van de Sinterklaasparade kan ik nog niet meegeven. Dat moet nog met alle partijen afgetoetst worden”, zegt Peter Huyghe. “Maar het zal zeker pas beginnen wanneer het begint te schemeren. Dan zijn de verlichte praalwagens op hun mooist en is de sfeer ook meest magisch.”

“Dit jaar organiseren we dus twee Sinterklaasparades en ook vijf Kerstparades. Op het vlak van Kerstparades trekken we naar Blankenberge in Vlaanderen, naar Bertrix en Mons in Wallonië en naar Maubeuge en Boulogne-sur-Mer in Frankrijk. Neen, dat zijn er niet zo veel als normaal maar dit is nog maar het eerste jaar na een verschrikkelijke epidemie ook. In Roeselare komt er geen Kerstparade van ons.” Er zal rekening gehouden worden met de geldende coronaregels van het moment. Het is dus mogelijk dat volwassenen gevraagd wordt om een mondmasker op te zetten.

Radio 2

Tijdens de gemeenteraad van afgelopen maandag kon burgemeester Kris Declercq ook al een tipje van de sluier lichten betreffende het eindejaar. “We willen van Roeselare opnieuw de gezelligste stad van het land maken”, aldus de burgervader. “Daarom zijn we blij dat we de gezelligste radiozender Radio 2 mogen verwelkomen. Zij komen met hun gloednieuwe eindejaarslijst live radio maken in de week tussen Kerstmis en nieuwjaar. Daarnaast komen er vanaf vrijdag 26 november opnieuw sfeervolle chalets op het Stationsplein en een ijspiste op de Grote Markt. We vernieuwen dit jaar ook de volledige kerstverlichting.”

Kris Declercq had ook een leuk nieuwtje voor het begin van het nieuwe jaar. “We willen ook een nieuwjaarsreceptie organiseren voor onze bewoners. In de stad, maar ook in de deelgemeenten! Altijd rekening houdend met de gezondheidssituatie van dat moment, maar we hebben er goede hoop op!”

Ook Huis van de Sint

Heb je altijd al willen weten waar Sinterklaas zijn staffen en ringen bewaart? Waar de geheime snoepjeskamer zich bevindt en waar hij al zijn pakjes verzamelt? Kom het ontdekken én beleven in het ‘Huis van Sinterklaas’ in Roeselare, het voorlopige verblijf van de Sint. Ga op ontdekking in de verschillende magische kamers en maak kennis met Sinterklaas en zijn pieten.

Na hun drukke voorbereidingen doorheen de week, verwelkomen de Sint en zijn pieten graag alle flinke kinderen vanaf 2,5 jaar met hun ouders in hun tijdelijk huis in het hartje van de stad. Het Huis van Sinterklaas gaat voor de eerste keer open op zondag 14 november en zal geopend zijn tot en met zaterdag 4 december.

Je kan het Huis van Sinterklaas bezoeken elke vrijdag van 15 tot 19 uur en tijdens het weekend van 10 tot 18 uur.

Alle info: http://www.sinterklaas.vanrsl.be/

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.