Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Sinterklaas krijgt overweldigd welkom in Kortrijk: “Al die lieve kinderen!”

Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Vele honderden kinderen stonden zaterdagvoormiddag de Sint op te wachten met vlaggetjes en tekeningen. Special voor hen kwam de Sint helemaal uit Spanje. Voor een keer kwam de goedheiligman met een kleinere boot, omdat zijn stoomboot onder geen enkele brug kon varen.

6 november is een hoogdag voor de allerjongsten onder ons. Niemand minder dan Sinterklaas brengt dan een bezoek aan de stad Kortrijk. Vorig jaar moest de Sint telewerken wegens corona, maar dit jaar kon het wel. Vele hulppieten deelden in afwachting van zijn aankomst snoep uit en deden spelletjes met de aanwezige kinderen.

Chocolademelk en pompoensoep

De Gezinsbond zorgde voor 80 liter gratis chocolademelk en 80 liter pompoensoep. Enkel het druiligere weer en de wind waren een beetje spelbreker. Maar dit kon het jonge volkje en Super Piet niet tegenhouden: ze zongen uit volle borst een reeks Sinterklaasliedjes. Super Piet had slechts een vraag: zo veel mogelijk lawaai maken!

En de goedheiligman liet het hem welgevallen. “Een plezier om al die lieve, opgetogen kinderen te zien”, aldus de Sint bij aankomst. “Kortrijk is de mooiste, beste en warmste stad van Vlaanderen.” De Sint kreeg de sleutels van de stad uit handen van de burgemeester. De heilige man mag de sleutels gebruiken tot en met 6 december. “Het goede nieuws is dat er geen stoute kinderen zijn dit jaar.”

Jeffrey en Giannina en de kinderen Néo en Néas tekenden vroeg present om een mooi plaatsje te bemachtigen. Ook de wenslijst was opgemaakt. Néas was tevreden met een dinosaurus en een Mario-kart. Néo hield het bij een zangmicrofoon. “Ik zing graag K3-liedjes zoals ‘10.000 luchtballonnen’”, vertelt hij. Mama Giannina: “Ja, K3 is ook voor jongens hip. Mijn wens: een nieuwe badkamer!”

Viv, Jeroen, Ilona en Liesbeth.
Viv, Jeroen, Ilona en Liesbeth.

Tussendoor was er tijd voor spelletjes, zoals snoep in oude schoenen gooien. Of tonen hoe de pieten de geschenkjes door de schouw lateen zakken. Ook Ilona toonde hoe het moest. “Ik heb het van ver gegooid”, aldus Ilona onder het waakzaam oog van Viv, Jeroen en Liesbeth.

Junot, Noémie, Milo, Juline en Betsy
Junot, Noémie, Milo, Juline en Betsy

Milo, Noémie, Juline, Betsy en Junot kregen het gezelschap van de Tweede Piet en Derde Piet. “Super Piet zal elders bezig zijn denk ik: er zijn dan ook honderden kinderen aanwezig”, aldus de Tweede Piet. Juline wilde graag een 3 in 1. “Dat is een soort draaimolen van Lego, ik speel daar graag mee.” Junot hield het bij PAW Patrol en Milo bij een Lego Star Wars. Noémie vroeg gezelschapspelletjes en plasticine. “Ik maak daarmee graag mooie dingen”, zegt ze stralend. “Fijn dat de kinderen er allemaal gelukkig uitzien”, besluit de Derde Piet.

In de Schouwburg

Naar jaarlijkse gewoonte staat Sinterklaas ook op de planken in de Schouwburg. De stoomboot is vol geladen met speelgoed, mandarijntjes, snoep… De uitgelaten pieten bouwen een feestje op het dek. Maar de tocht verloopt niet rimpelloos. Vreemde kapers hebben het gemunt op het speelgoed. Deze voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en is te zien op zondag 7 november om 11, 14 en 16 uur in Schouwburg Kortrijk. Tickets kunnen besteld worden op .www.schouwburgkortrijk.be

Sinterklaas leest voor

De Sint komt ook langs in een bibliotheek in jouw buurt om uit zijn Groot Verhalenboek voor te lezen. Voor iedereen heeft hij lekkers mee. Op woensdag 24 november vind je hem van 14 tot 15 uur in Aalbeke en van 16 tot 17 uur in Bissegem. Op woensdag 1 december is dat van 14 tot 15.30 uur in Heule en van 16 tot 17 uur in Marke. De voorleesmomenten zijn geschikt voor kinderen tot en met 8 jaar. Het aantal zitjes is beperkt, dus inschrijven is noodzakelijk. Je kan dit doen in de plaatselijke buurtbib. De voorleesmomenten zijn met de medewerking van de Gezinsbond.

Animatie

In K in Kortrijk tot slot kan je van 13 november tot 4 december elke zaterdag van 14 tot 17 uur dansen op de deuntjes van Dagdisco by Discopiet. De Sint leest ondertussen voor in het Droombos.