Sint-Vincentius in Beveren blijft zich in coronatijd inzetten voor minderbedeelden

Marcel Vandamme met enkele vrijwilligers van Sint-Vincentius in de kerk op de Kapelhoek. We zien Filip Carpentier, Herman Baeten, Saskia Bouckaert, Kurt Coopman, Guido Delva en Marcel Vandamme. (foto SM)
Marcel Vandamme met enkele vrijwilligers van Sint-Vincentius in de kerk op de Kapelhoek. We zien Filip Carpentier, Herman Baeten, Saskia Bouckaert, Kurt Coopman, Guido Delva en Marcel Vandamme. (foto SM)
Stijn Moerman

Naar aanleiding van de feestdagen organiseert de pastorale eenheid Sint-Germanus samen met de scholen een adventsactie om niet bederfbare voeding in te zamelen voor onder meer de Sint-Vincentiusbeweging uit Beveren. In de kerk op de Kapelhoek staat voorzitter Marcel Vandamme en zijn team iedere week klaar om de minderbedeelden te helpen.

Iedere vrijdagnamiddag is de Sint-Vincentiusbeweging tussen 14 en 17 uur in de kerk op de Kapelhoek – in de Heirweg 155 – in de weer om alle minderbedeelden zo goed mogelijk te helpen. “Het aantal mensen dat hulp nodig heeft, blijft stijgen. Nu staat de teller op zo’n 30 tot 40 gezinnen, maar met de coronamaatregelen vrees ik dat dat aantal nog zal stijgen de komende maanden”, valt voorzitter Marcel Vandamme (72) met de deur in huis. “Bij het begin van de eerste lockdown wisten we niet goed wat te doen, want heel wat van onze 20-tal vrijwilligers behoren tot de risicogroep. Aanvankelijk zouden we twee weken sluiten om alles te bekijken en in orde te brengen om het zo veilig mogelijk te organiseren, maar na die eerste week kregen we al telefoontjes van mensen die in paniek waren. Eten in huis hebben, is bij veel van die minderbedeelden slechts één van de vele problemen. We hebben geïnformeerd bij onze medewerkers om de week nadien te heropenen en ze waren meteen bereid om te helpen. Ook vanuit Stad Roeselare konden we een beroep doen op extra handen. Die waren zeker welkom.”

Geen besmettingen

De Sint-Vincentiusbeweging, die zijn 15-jarig bestaan mocht vieren, nam alle nodige maatregelen om de voedselbedeling zo veilig mogelijk te laten verlopen. “Normaal kunnen de mensen bij ons soep of koffie drinken in de ontmoetingsruimte en een beetje praten met elkaar, maar dat is nu niet meer mogelijk. Jammer, want veel mensen die hier komen, hebben nood aan een babbeltje. We hebben ook overal plexiglas voorzien waar mogelijk en werken nu met een uurrooster voor een zo goed mogelijke spreiding van het bezoek. Bovendien mag er per gezin slechts één iemand komen en krijgen ze een kwartier om hun ‘inkopen’ te doen. Alles is ook zo ingericht dat niemand elkaar kan kruisen tijdens het winkelen. Het systeem werkt, want er is nog geen enkele besmetting opgetreden.”

“Steeds meer mensen vragen hulp”

De vraag om hulp is in deze coronatijden toegenomen, maar voorlopig is er nog altijd voorraad genoeg om de mensen te helpen. “We zijn de voorbije maanden zoals altijd naar onze vaste afhaalpunten – Aldi Mandellaan, Colruyt en Bio Planet – mogen gaan, waardoor er altijd genoeg aanwezig was. Maar we letten er uiteraard op dat niemand van onze bezoekers begint te hamsteren. Het is een voordeel dat onze medewerkers iedereen goed kennen en dus perfect kunnen inschatten wat de mensen nodig kunnen hebben. Sommigen zijn ook wat bedeesd en moeten we geruststellen dat ze mogen nemen wat ze willen. We werken bovendien niet met vaste voedselpakketten, maar laten de mensen kiezen. Dan nemen ze wat ze graag hebben en moeten ze niets in de vuilbak gooien.”

Adventsactie

Van de meeste zaken hebben we wat voorraad, maar verzorgingsproducten en luiers zijn altijd meer dan welkom. Gelukkig krijgen we geregeld wat van de Pamperbank, maar overschot is er niet. Mensen kunnen nu met de adventsactie – waarvoor we Sint-Germanus en de scholen dankbaar zijn – producten afleveren in de kerk van Beveren, maar ze kunnen ook iedere donderdagnamiddag – wanneer we alles klaarzetten voor de dag nadien – hun goederen brengen naar de kerk op de Kapelhoek. Alleen kleren hebben we voorlopig niet nodig.”

“Jaarlijks hebben we zo’n 15.000 tot 20.000 euro nodig voor onze werking. Een groot deel van het budget gaat naar de elektriciteit en verwarming van de kerk en daarnaast moeten we ook vaak het budget aanspreken om kip te kopen, zo’n 2.500 kg per jaar hebben we nodig. Zo’n 70 procent van onze bezoekers zijn allochtonen en velen mogen het varkensvlees, dat we krijgen van Westvlees, niet eten. Om dat budget rond te krijgen, moeten we vooral een beroep doen op giften. In deze coronatijden is het niet evident om aan geld te geraken, maar gelukkig hebben we nog wat reserve.”

“Jaarlijks hebben we zo’n 15.000 tot 20.000 euro nodig voor onze werking”

“Of we ook geld uitdelen? Nee, we geven alleen voedsel en kledij. Al maken we natuurlijk een uitzondering als het echt nodig is. Ooit was er een gezin waarbij de auto in beslag werd genomen doordat hun zoon de taksen niet betaald had. Maar die wagen was noodzakelijk voor die mensen om te kunnen gaan werken. Dan hebben we dat bedrag voorgeschoten om te voorkomen dat ze nog meer in de problemen zouden komen”, besluit Marcel Vandamme.

Wie Sint-Vincentius Beveren financieel wil steunen, kan een gift storten op BE54 7380 3231 8297.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier