Sint-Vincentius en Ter Deeve fuseren in Meulebeke tot zorgpartner ‘De Zonnewende’

Het nieuwe woonzorgcentrum voor 155 bewoners en 145 medewerkers gelegen in de Karel van Manderstraat zal vanaf november in gebruik genomen worden.

© gf

Het gebouwencomplex, waar een investering van meer dan 21 miljoen euro mee gepaard ging, bestaat uit twee woonhuizen, waarbij elk woonhuis uit verschillende woonwijken bestaat, waar 10 tot 15 bewoners samenleven volgens het principe van kleinschalig wonen. In totaal zijn er 150 plaatsen, waarvan vijf zorgverblijven voor echtparen met een zorgbehoevende partner. Dat laatste is een nieuwe dienstverlening in de regio en speelt in op een concrete behoefte die bij heel wat echtparen leeft.

Extra diensten

Om de meest adequate en gespecialiseerde zorg in de beste omstandigheden te kunnen bieden, fuseren Sint-Vincentius en Ter Deeve tot een nieuwe vzw: De Zonnewende. Het is een publiek-private samenwerking tussen Sint-Vincentius vzw, dat deel uitmaakt van Woonzorggroep GVO, en Ter Deeve, het woonzorgcentrum van het OCMW in Meulebeke. Zo beschikt het nieuwe woonzorgcentrum, naast de residentiële zorgmogelijkheden en de vijf zorgverblijven, ook over een dagverzorgingscentrum én een centrum voor kortverblijf. Daarnaast worden ook diensten aangeboden zoals: gratis advies en ondersteuning bij het Infopunt Dementie, maaltijdzorg, zorgcoaching en een bewegingsprogramma ‘ReActivatie’ voor 55-plussers uit Meulebeke.

Toenemende vraag

“Dankzij het bundelen van de krachten van beide woonzorgcentra tot een nieuwe zorgpartner kunnen we een breed scala aan diensten aan de inwoners van Meulebeke aanbieden. Zorg op maat wordt hierdoor mogelijk, waardoor we nog beter inspelen op de zorgnoden van elke oudere“, aldus Bernard Bruggeman gedelegeerd bestuurder van Woonzorggroep GVO.

“De vraag naar kwaliteitsvolle residentiële ouderenzorg zal de komende jaren in de regio Meulebeke sterk toenemen”, aldus burgemeester Dirk Verwilst. “In de periode tot 2025 is er een verhoging van het aantal 60-plussers met 24 procent en van het aantal 80-plussers met 20 procent. Met dit nieuwe woonzorgcentrum kunnen we voor diverse zorgnoden, zowel in de thuisomgeving als in het woonzorgcentrum zelf, een passende oplossing aanbieden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.