Sint-Stanislasspeelschaar uit Poperinge brengt concert ‘Over ‘t water’

De Koninklijke Sint-Stanislasspeelschaar is klaar voor het lenteconcert. © (foto MD)
Redactie KW

Op zaterdag 14 maart om 20 uur brengt de Koninklijke Sint-Stanislasspeelschaar een gevarieerd concert in de kapel van het Sint-Janscollege. De rode draad doorheen het gebeuren is ‘water’.

Dirigente Jasmien Vandewalle leidt ondertussen al drie jaar deze 60-koppige speelschaar, bestaande uit leerlingen en leerkrachten van de Poperingse scholen.

“De titel verraadt meteen het thema: het gaat over water”, zegt Hélène Struye van het dagelijks bestuur. “Van stoere Vikings tot een regendans, van een watervlo tot een berglandschap … ze hebben allen een link met water en worden met veel jeugdig enthousiasme muzikaal vertolkt.”

Ook dit jaar treden ze naar buiten met werk van eigen bodem: dirigente Jasmien Vandewalle en oud-leerling Ramses Vandewalle (geen familie, red.) kropen in hun muzikale pen en lieten hun fantasie rond het thema de vrije loop. Dit resulteerde in Fleterna voor de harmonie en Shattering Ice voor het trommelkorps. “Maar er zit nog meer achter de titel want in april trekt de speelschaar op tweejaarlijkse concertreis, dit keer over ‘t water. Ze zetten koers richting Birmingham in het Verenigd Koninkrijk”, geeft Hélène mee.

Laurence Cadbury

Tijdens het vele opzoekwerk naar de geschiedenis van het college tijdens de Eerste Wereldoorlog in de aanloop naar hun vertelconcerten Spiegel op Martragny enkele jaren terug, botsten ze op de naam Laurence Cadbury. Deze telg uit de Cadbury-familie was betrokken bij de vrijwillige ambulancedienst die opereerde vanuit het toenmalige Sint-Stanislascollege. De kapel van het college deed dienst als hospitaal van het Franse leger. Hij had er een tijdlang zijn bureau en verbleef in het centrum van Poperinge in de buurt van Talbot House.

Na een bezoek ter plaatse konden we een concert vastleggen in de kerk van Bournville nabij Birmingham, waar Laurence Cadbury begraven ligt. Daar zullen nazaten van deze bekende chocoladefamilie aanwezig zijn”, zegt Hélène Struye.

Tickets voor het lenteconcert op zaterdag 14 maart in de kapel van het Sint-Janscollege zijn te reserveren op www.sintjanscollege.be/lenteconcert2020. Achteraf is er de mogelijkheid om na te praten met een natje en een droogje in de refter. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier