Sint-Rembertziekenhuis wil dikkedarmkanker klein krijgen

V.l.n.r. arts Birgit Mispelaere (medisch oncoloog), Rita Dewulf (schepen), Lies Petyt (diëtiste), Johan Catteeuw (verpleegkundig consulent oncologie), Kelly Monteny (psychologe) en arts Lieselot Baert (specialist maag, darm en lever). © JS
Redactie KW

Een delegatie van het Sint-Rembertziekenhuis (AZ Delta) kwam met een informatieve stand over dikkedarmkanker naar de woensdagmarkt. De stand werd bemand door de artsen Birgit Mispelaere en Lieselot Baert, diëtiste Lies Petyt, klinisch psychologe Kelly Monteny en verpleegkundige Johan Catteeuw, gespecialiseerd in oncologie.

“Darmkanker staat in België bij de mannen op de derde plaats als meest voorkomende kanker”, legt Johan uit. “Dit na prostaat- en longkanker. Bij de vrouwen is darmkanker nummer 2 na borstkanker. Eén op de twintig mensen krijgt ermee te maken. Gelukkig daalt het sterftecijfer de laatste jaren, maar toch overlijden nog altijd vijf Vlamingen per dag aan darmkanker. Als de ziekte in een vroeg stadium ontdekt wordt, genezen de patiënten bijna altijd. Vandaar onze oproep om een preventieve test uit te voeren.”

In oktober 2013 startte de Vlaamse overheid met het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker. Dat onderzoek spoort alle mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar aan om elke twee jaar een eenvoudige stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt of de stoelgang bloedsporen bevat. Te veel bloed kan in sommige gevallen wijzen op dikkedarmkanker of poliepen, de voorlopers van de gevreesde kanker.

“Dikkedarmkanker ontstaat en evolueert erg langzaam”, vervolgt Johan. “De poliepen kunnen opgespoord en verwijderd worden voordat er kankercellen ontstaan. Vandaar dat we met onze stand op de Markt iedereen wilden motiveren om de test te doen.”

(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier