Sint-Pietersstraat binnenkort verlost van geurhinder dankzij plantenfilter

Burgemeester Bart Dochy en Wouter Igodt van HelloWater. © Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Bewoners van de Sint-Pietersstraat in Ledegem krijgen al jarenlang af te rekenen met de geur van rioolwater dat in een gracht naast de weg terechtkomt. De gemeente wil niet langer wachten op een rioleringsproject en besliste daarom om de hulp in te roepen van HelloWater. Langs de Sint-Pietersstraat wordt een innovatieproject uitgewerkt.

In Vlaanderen zijn er 400.000 huizen nog niet aangesloten op een riolering. Ook zo in de Sint-Pietersstraat in Ledegem waar alle afvalwater van de bewoners rechtstreeks in de gracht loopt. “In die omgeving staan slechts een elftal huizen, maar de bewoners hebben er te kampen met geurhinder”, aldus burgemeester Bart Dochy (CD&V/VD).

Provinciebaan

Het gemeentebestuur hoopte de voorbije jaren dat het rioleringsproject rond de Provinciebaan, waarin ook de Sint-Pietersstraat is opgenomen, uitgewerkt kon worden. “Maar het blijft wachten op het project. Ondertussen blijven die bewoners kampen met geurhinder. We zochten dus naar een andere oplossing”, aldus de burgemeester.

Dranouter

Het gemeentebestuur van Ledegem kwam uit bij HelloWater, een firma die gespecialiseerd is in waterzuivering. Zaakvoerder Wouter Igodt uit Zwevegem zorgde onder meet op het festival in Dranouter en in restaurant Gust’eaux dat afvalwater wordt omgezet tot drinkwater. In Ledegem is het niet de bedoeling dat men langs de Sint-Pietersstraat zal slurpen van het water in de gracht, maar het afvalwater wordt wel gefilterd tot net en niet-stinkend water.

“Vandaag is het niet evident om heel het buitengebied te voorzien van riolering. Als we de Europese doelstellingen willen halen, moet het afvalwater overal tegen 2027 gezuiverd worden. Door het grote buitengebied en aan het huidige tempo wordt dit door de aanleg van riolering heel erg moeilijk. Daarom zoeken we met Hello Water naar creatieve oplossingen”, aldus nog Wouter Igodt.

Veertig meter lange filter

Hoewel HelloWater reeds een pak ervaring heeft in waterzuivering is het voor Igodt de eerste keer dat er een plantenfilter zal geïnstalleerd worden in een gracht. Dit najaar wordt de veertig meter lange filter geïnstalleerd langs de Sint-Pietersstraat. “Met dit project willen we onderzoeken waar en hoe we nog alternatieven voor riolering kunnen voorzien.”

Burgemeester Bart Dochy (CD&V) is alvast tevreden dat een oplossing voor de bewoners van de Sint-Pietersstraat eraan komt. “Dit project zal veel minder kosten dan de vele rioleringsprojecten en de bewoners zullen ook minder last van de werken ondervinden. Dit innovatief proefproject kan een voorbeeld worden voor andere waterzuiveringsprojecten in de toekomst.”

Het gemeentebestuur schreef 200.000 euro in het meerjarenplan in om het project te realiseren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.