Sint-Pietersbrugje in Moen oogt weer net zo groen als 100 jaar geleden

Het Sint-Pietersbrugje werd helemaal gerestaureerd. © GJZ
Redactie KW

De Sint-Pietersbrug, op de oude arm van het kanaal Bossuit-Kortrijk in Moen, is weer toegankelijk. Het brugje dateert van de 19de eeuw en werd door De Vlaamse Waterweg nv grondig gerestaureerd. Zo kreeg het de historische groene kleur terug.

De Sint-Pietersbrug aan de oude arm van het kanaal Bossuit-Kortrijk dateert van 1892 en is beschermd als monument. Het is een zeldzaam geworden exemplaar van een ijzeren hefbrug met een open vakwerkconstructie. Ooit werd de brug manueel werd bediend.

Om met de restauratie van start te kunnen gaan, werd een uitgebreide historische studie uitgevoerd. Het originele plan uit 1892 was hierbij een waardevolle bron. Op basis van de resultaten bepaalde het agentschap onroerend erfgoed de voorwaarden waaraan de restauratie moest voldoen.

“De Sint-Pietersbrug aan de oude arm van het kanaal Bossuit-Kortrijk is één van de mooiste plekjes van Zwevegem”, zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. “Ik ben dan ook blij dat het agentschap onroerend erfgoed en de Vlaamse Waterweg nv hun expertise bundelden om tot dit mooie resultaat te komen.”

1.000 klinknagels

De restauratiewerken zijn gestart in maart 2019 en iets meer dan een jaar later staat het brugje er nu weer. Letterlijk, want het brugje moest gedemonteerd worden om het naar het atelier te kunnen brengen. Daar werd het zorgvuldig gereinigd en gezandstraald. “Ik ben heel blij dat de brug weer toegankelijk is, zeker in deze drukke wandel- en fietsperiode”, aldus burgemeester Marc Doutreluingne. “Een blikvanger in moeilijke tijden. De plechtige opening volgt wellicht in september”, voegt hij eraan toe.

De brug vormt een baken in het landschap voor de vele fietstoeristen – Lydia Peeters, Vlaams minister

In samenspraak met het agentschap Onroerend Erfgoed bekeek De Vlaamse Waterweg nv per onderdeel of het behouden kon worden of aan vervanging toe was. De onderdelen werden maximaal volgens de kunst van het vakmanschap manueel geklonken. Maar liefst 1.000 klinknagels zitten verwerkt in de brug. De onderdelen van de brug kregen ook een beschermende verflaag. De Sint-Pietersbrug werd namelijk geschilderd in ‘Brunswick-groen’, de oorspronkelijke kleur. Zo zag ze er meer dan honderd jaar geleden ook uit.

Knooppunt

Men streefde ernaar om zoveel mogelijk historische elementen te bewaren. Zo werden ook de originele kasseien aan de brug en voetpaden gerecupereerd en opnieuw geplaatst. De oude geleidingen, die de schepen richting de brug leidden, waren verweerd en werden vernieuwd net zoals het hout van het brugdek.

“We investeerden 600.000 euro om de Sint-Pietersbrug in haar oude glorie te herstellen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “In Zwevegem wachtten ze al lang op deze investering. We zijn dan ook blij met dit resultaat. Bovendien zal het brugje opnieuw deel uitmaken van het fietsknooppuntennetwerk. Zo vormt ze als vanouds zowel voor de inwoners van Zwevegem als de vele fietstoeristen een bijzonder baken in het landschap.”

(GJZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten