Sint-Pieters Deelt pakt uit met ‘deelfrigo’ in Brugge

De koelkast is vrij toegankelijk en bereikbaar voor iedereen.© gf
De koelkast is vrij toegankelijk en bereikbaar voor iedereen.© gf
Redactie KW

Het samenwerkingsverband Sint-Pieters Deelt start met Junior Chamber International Brugge (JCI) een deelfrigo op. Buurtbewoners kunnen al dan niet bereide voedseloverschotten in de koelkast stoppen en er zelf eten uithalen. Traiteurszaken De Goeste, Traiteur Fons en Hashtag Food stappen mee in het project, Anja Verduyn van buurtwerk Sint-Pieters is meter.

De gloednieuwe deelfrigo in Sint-Pieters staat vanaf nu opgesteld op de binnenkoer van buurtcentrum De Dijk. De koelkast is vrij toegankelijk en bereikbaar voor iedereen. Met het initiatief willen Sint-Pieters Deelt en de partners, buurtbewoners motiveren om bewust met voedseloverschotten om te springen en het voedselverlies in de wijk te beperken.

Duurzamer leven

Patrick Anthone, Sint-Pieters Deelt: “We zijn een netwerkorganisatie die buurtbewoners stimuleert om goederen, diensten en informatie in Sint-Pieters te delen. Wat ooit begon met één speelgoedbeurs is uitgegroeid tot een breed verhaal met ruilbeurzen, naaiateliers, burenhulp en nog veel meer. We krijgen brede steun van organisaties zoals Avansa Brugge, Covias, Oranje, Wieder, de bewonerswerkingen Meulentje en De Wissel,…. Heel wat wijkbewoners van Sint-Pieters zijn ook virtuele ‘aandeelhouders’ en dat straalt af op de wijk. Door voedseloverschotten te delen via een gloednieuwe deelfrigo, zetten we een nieuwe stap richting duurzamer leven.”

De deelfrigo komt er op een moment dat de coronamaatregelen versoepelen en ‘delen’ niet langer consequent afgeraden wordt. Uiteraard waakt Sint-Pieters Deelt over voedselhygiëne in om de koelkast. Partner JCI Brugge is opgetogen over de opstart.

Benedicte Leroy, voorzitter JCI Brugge: “Dit is een uitgelezen kans om samen te werken rond een actueel thema dat voor iedereen belangrijk is. Op dit moment loopt de campagne Food Winners in Brugge, met dezelfde boodschap: vermijd voedselverspilling. JCI Brugge brengt in juni 2022 ook de Europese JCI-conferentie naar Brugge. Onder het motto ‘Food for Generations’ gaan we daar dieper in op goede praktijken zoals deze in Sint-Pieters. De deelfrigo bewijst dat we anders en bewuster kunnen omspringen met de fameuze ‘restjes’ in onze eetcultuur.”

Minder verspilling

Ook het bestuur van de Stad Brugge steunt het initiatief in buurtcentrum De Dijk en gelooft in de meerwaarde van de deelfrigo.

Schepen Pablo Annys: “Het mooie aan dit project is dat er geëngageerde bewoners én middenstanders aan zet zijn. Ze ervaren dezelfde noden en willen hetzelfde boel bereiken: meer duurzaamheid, minder verspilling. Sint-Pieters kende al enkele deelhoekjes, maar we hebben eerst naar een draagvlak gezocht voor we dit concept lanceerden. Dat er met De Goeste, Traiteur Fons en Hashtag Food drie ondernemende voedingszaken aan het verhaal meewerken, is een garantie op kwaliteit en ‘duurzame interesse’ in het project. We hopen dat andere buurthandelaars zich op termijn bij het verhaal zullen aansluiten.”

Schepen Mathijs Goderis: “Er werken heel wat organisaties mee aan Sint-Pieters Deelt. De kookploeg van Sint-Pieters Eet vervult een cruciale rol in het verhaal. Dit vrijwilligersteam maakt sinds het begin van de tweede lockdown afhaalmaaltijden voor gemiddeld 40 mensen per week. De overschot van de wekelijkse soep en wat losse gerechtjes komen alvast in de deelfrigo terecht Anja Verduyn zal als meter van deze deelfrigo geregeld de inhoud van de frigo inspecteren en alles onderhouden.”

Verbinden

Schepen Minou Esquenet: “Gezond, lekker en lokaal voedsel verbindt jong en oud, man en vrouw, arm en rijk. Dat is de rode draad in onze Brugse voedselstrategie. Mooie voedselinitiatieven als deze brengen mensen samen én gaan de strijd aan tegen voedselverlies. Niet alleen is voedselverlies een verspilling van geld, het is ook een aanzienlijke bron van CO2-uitstoot. Een kilogram voedsel is ongeveer gelijk aan 3,2 kilogram CO2. De deelfrigo is een project dat perfect binnen ons beleid past. Het is een schoolvoorbeeld van hoe we gericht acties kunnen opstarten rond het reduceren van voedselverlies. Met de deelfrigo komen voedseloverschotten terecht bij mensen die ze goed kunnen gebruiken en denken we tegelijkertijd ook aan ons milieu.”

Schepen Pieter Marechal: “Brugge wil een warme stad zijn voor iedereen. We willen hierbij elke Brugse deelgemeente en wijk actief betrekken. Het welzijn van elke Bruggeling is immers een van onze grote ambities. Deze deelfrigo is een solidair initiatief en is voor iedereen toegankelijk en bereikbaar. Mensen kunnen op deze manier voor elkaar zorgen door voedsel te delen dat anders toch wordt weggegooid. Ook Bruggelingen die het moeilijk hebben, worden door deze waardevolle actie geholpen. Deze deelfrigo zal ongetwijfeld extra bijdragen aan het stevig sociaal netwerk dat in Sint-Pieters leeft.”

Burgemeester Dirk De Fauw: “Met deze nieuwe deelfrigo vertalen we de behoeften van de buurtbewoners in Sint-Pieters op een slimme manier. Drie ambassadeurs van het project ‘Food Winners’ uit Sint-Pieters worden ingeschakeld om de koelkast te promoten. Buurtbewoners nodigen we uit om bereide voedseloverschotten gelabeld in de frigo te plaatsen. Zo zien mensen wanneer het eten is klaargemaakt. Wie er iets instopt, maakt er een foto van en plaatst die op de sociale media zoals Facebook en Hoplr. Zo weet de buurt meteen wat er beschikbaar is voor consumptie in de koelkast. Ik ben ervan overtuigd dat de formule potentieel heeft. Zo zetten we een belangrijke stap richting een duurzaam en klimaatneutraal Brugge.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.