Sint-Michiels herdenkt oorlogsslachtoffers

(Foto WK)
Redactie KW

Het stadsbestuur organiseerde zaterdagvoormiddag een herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van de bombardementen op Ter Linden, op Pinksterdag ’44.

Op woensdag 28 mei was het precies zeventig jaar geleden dat Britse en Amerikaanse vliegtuigen het bezette landgoed Ter Linden bombardeerden. In dit tot marinebasis omgevormde kasteeldomein bevond zich een afluisterpost, die van groot strategisch belang was voor het Duitse leger en daarom uitgeschakeld moest worden vóór de invasie van de geallieerden op D-Day. De bombardementen maakten veertig burgerslachtoffers, maar lieten ook een immense materiële ravage achter. Het dorpscentrum werd volledig weggeveegd en honderden huizen waren onbewoonbaar.

Operatie Ramrod werd zaterdagmorgen herdacht met een bloemenhulde aan het monument voor de slachtoffers. Een delegatie van het stadsbestuur, oud-strijders en ook heel wat Sint-Michielsnaren woonden deze plechtigheid bij. Speciale genodigden waren Katrina Johnson van de Britse ambassade en Zeenat Syed, vertegenwoordigster van de Amerikaanse ambassade. Ook gemeenteraadslid Jean-Marie De Plancke, kleinzoon van een van de slachtoffers, legde bloemen neer bij het monument voor de burgerslachtoffers. Na de plechtigheid ging het richting de gemeenteschool voor een receptie met tentoonstelling rond Operatie Ramrod.

(WK-foto WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier