Sint-Maartensorde in Ardooie rondt de kaap van honderd leden

(foto JCR)
Redactie KW

Sint-Maarten heeft een aantal nieuwe fans. De Ordeleden van de Sint-Maartensdorp, zoals Ardooie zich graag noemt, kwamen bijeen om zes nieuwe gezichten aan te stellen. “Nu zijn we precies met honderd”, glundert Luc Vanneste, secretaris van het Sint-Maartenscomité.

De Orde bestaat reeds sinds september 1994 en werd opgericht om het Sint-Maartensgebeuren hier in ere te houden en te promoten. De festiviteiten vinden telkens plaats op de derde zaterdag van september. Dit jaar was men toe aan de 25ste editie.

Ordelid kan men worden door toe te treden tot het organisatiecomité van de Sint-Maartensgebeuren. Ook verenigingen die voor de vierde opeenvolgende keer deelnemen aan de stoet kunnen een Ordelid voordragen. En ook verdienstelijke personen die bijdragen tot de feestelijkheden kunnen lid worden van de Orde.

Dit jaar zijn er zes nieuwe Ordeleden. Jens Lanckriet en Wouter Coghe zijn toegetreden tot het Sint- Maartenscomité en zijn zo automatisch lid van de orde. “Het is voor ons comité belangrijk voeling te houden met de jeugd. Jens komt uit de KLJ-middens waar hij jarenlang bestuurslid en een drietal jaar voorzitter was. Wouter is een Chiroman waar hij hoofdleider is”, zegt Rudi Debusschere, ‘speaker of the house’ bij alle events van het Sint-Maartenscomité.

brandweer Ardooie

De gemeentelijke basisschool de Zonnebloem neemt elk jaar deel aan de stoet en zet de kinderen centraal. Verschillende keren kaapten ze de prijs van de mooiste groep weg. De school vaardigt nu Mieke Huvaere af als nieuw Ordelid. Omdat ze vier opeenvolgende jaren deelnamen aan de stoet mag de ponyclub een Ordelid aanduiden. Zij vaardigen Valerie Defour af als nieuw lid van de Orde van Sint-Maarten. Ook Erik Lagrou van Brandweer Ardooie krijgt een Ordelid. “De brandweer is onmisbaar bij de opbouw van de feestelijkheden. Zo bijvoorbeeld bij de verbranding van Pietje Pek. Vandaar dat reeds enkele leden van de brandweer lid zijn van onze Orde. Dit jaar voegen we daar Erik Lagrou aan toe”, zeg Stefaan De Visschere. Het laatste nieuw ordelint is voor Matthias Grymonpon van de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia uit Koolskamp die al sinds 1997 mee opstapt in de stoet. Voor hij met de harmonie de orde begeleidde tijdens de afsluitende kroegentocht van deze Dag van de Orde, kreeg Matthias een Ordelint.

Het is voor ons comité belangrijk voeling te houden met de jeugd

Enkele leden behoren van bij de aanvang tot de Orde van Sint-Maarten: gewezen voorzitter Theo Van Iseghem, burgemeester Karlos Callens, ondervoorzitter Kurt Priem, comitélid Rudi Debusschere en verder Geert Devriese, Paul Haspeslagh, Patrick Deceuninck, Jaak Sercu, Marc Duynslagher, Jean-Pierre De Backer (peter van reus Pier) en Greta D’heygers (meter van reus Griet). De Orde telt nu precies honderd leden.

Gedwongen afscheid

Dit jaar verloor de Orde een prominent lid. Noel Delarue was een steunpilaar in de werking en jaarlijks trouw op post voor de installatie van de nieuwe ordeleden. Hij was jarenlang actief in de Sint-Maartenavondwandeling en zal de twintigste editie die er dit jaar aankomt niet beleven. Daarnaast moest men ook afscheid nemen van Johan Degheldere, die mee aan de basis lag van de Orde en die verantwoordelijk was van de toogwerking tijdens de festiviteiten. Marie Rose, de zus van Johan en Jacqueline, de echtgenote van Noel nemen de fakkel over.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten