Sint-Maarten ontvangt op coronaveilige manier honderd brave kinderen

De Sint is dit jaar amper te zien in de Westhoek. De goedheilig man blijft veilig in ‘zijn kot’ in Watou, maar zondagnamiddag deed hij even de deur open voor een veertigtal bubbels. De kinderen werden verrast door een snoepmand, die coronaproof uit de hemel neerdaalde.

Meer dan 100 brave kinderen kwamen zondag nieuwsgierig door de ramen van het versierde Sintenhuis gluren in het Poperingse dorp Watou. Sint-Maarten en zijn Zwarte Pieten zwaaiden van achter het glas en keurden de vele tekeningen, die trots werden getoond. Daarna mocht elke bubbel doorschuiven naar de open deur, waar ze hun brief overhandigden en een liedje zongen voor de Sint. “Wie gaat er op de bel duwen”, vraagt de goedheilige man telkens op mysterieuze wijze. Dat is het sein voor een van de Pieten om een mand met snoepzakjes te laten zakken vanuit een raam op de eerste verdieping.

“Perfect coronaproof”, zegt Barbara-Ann Vandermarliere, mama van Jacobine (7) en Jordaan (6). “We moesten ons vooraf inschrijven, zodat elke bubbel op een bepaald tijdstip kon langsgaan. Er is dus geen drukte. Aan de start van het traject moesten we onze handen ontsmetten.”

De Sint logeert elk jaar even in Watou, maar door corona mochten de kinderen niet bij de Sint op de schoot. Ook een rondleiding in het huis was uitgesloten. “Ze konden wel veel zien door de ramen: de sintenstoel, zijn bureau, werkplaats en pakjes.”

Noveenkaarsen verkopen

De optocht en bijhorende optreden en kinderfeest zijn er een 35-jarige traditie, die nu wordt onderbroken. De Sint-Maartenscomités in de Westhoek hopen toch ietwat hun kas te spijzen om de Sint volgend jaar feestelijk te verwelkomen. In Zonnebeke werd bijvoorbeeld opgeroepen om noveenkaarsen te kopen om het comité te steunen.

“Normaal krijgen wij een centje bij de ophaling van de brieven. Dit jaar mochten de mensen overschrijven of een gift doen in een van onze bussen, een groot succes”, aldus Rita Russe, lid van het Sint-Maartenscomité in Watou.

In Ieper krijgen de brave kinderen de Sint dinsdag te zien via een Facebook Live op de pagina van de stad. Ze konden vooraf hun vragen, foto’s en tekeningen insturen. In deelgemeenten Boezinge en Elverdinge werden al videoboodschappen verspreid met knutsel- en tekenopdrachten.

(TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.