Sint-Maarten komt toch naar Ichtegem, ondanks coronacrisis

Sint-Maarten komt toch naar Ichtegem. © Foto Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

De Ichtegemse kinderen zullen het graag horen: Sint-Maarten komt ook dit jaar naar Ichtegem, ondanks de coronacrisis. De bevestiging van zijn komst liet een tijdje op zicht wachten, maar hij wou zeker zijn dat alles coronaveilig zou kunnen verlopen. Dit om te vermijden dat de brave Ichtegemse kinderen zouden besmet worden.

Er kon nu toch een aangepast programma rond Sint-Maarten opgesteld worden. De traditionele bietenstoet wordt vervangen door een rondgang van Sint-Maarten op vrijdag 6 november tussen 19 en 20.30 uur. Hij gaat dit samen doen met zijn Pietenbende. Elk kind die langs het parcours staat en een versierde biet heeft, krijgt een geschenkje.

Mooiste biet

Ook de wedstrijd mooist versierde biet is in een coronaveilig kleedje gestopt. De kinderen kunnen hun werkstuk binnenbrengen op zaterdag 7 november tussen 9 en 12 uur aan huis Dekeyser. Over de middag kiest de jury er dan de tien mooiste bieten uit en tussen 13 en 16 uur kan wie het wil zijn of haar biet weer komen afhalen. De winnaars worden bekendgemaakt via een filmpje op zondag 8 november. Er zijn prijzen voor de makers van de tien mooiste bieten en voor tien winnaars die Piet zal uitloten.

Primeur

Twee van de vele drijvende krachten in de Sint-Maarten werkgroep zijn Michael Broucke (30) en Hannes Hosten (43). Zij verkregen na enig aandringen de toelating van Sint-Maarten om bij hem thuis te gaan filmen. Het resultaat is een driedelige filmpjesreeks ‘Ruus Buus Buus’, genoemd naar het bekende liedje waarmee bedelzangers in de Sint-Maartenstijd van deur tot deur trekken of ‘ruusbuzen’ zoals dat in Ichtegem genoemd wordt. De nooit eerder vertoonde beelden over leven en werk van de goedheiligman worden op dinsdagen 27 oktober, 3 en 10 november telkens om 17.15 uur op de website van ichtegem.gezinsbond.be en de Facebookpagina’s Sint-Maarten Ichtegem, We Koed Be Heroes en Gemeente Ichtegem vertoond. Niet te missen dus! (RI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier