Sint-Lukas jaarmarkt keert dan toch terug, dankzij Daniël en Elsie

Daniël (51) en zijn vrouw Elsie (50) Callens op De Grote Markt. © Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

Het voortbestaan van de Sint-Lukas jaarmarkt Menen hing aan een zijden draadje. Organisator Marc Buyck moest door gezondheidsredenen afhaken. Wie zou hem opvolgen? Marc vond in goede vrienden Daniël (51) en Elsie (50) Callens waardige opvolgers.

“Toen Marc met het voorstel aankwam, hebben mijn vrouw en ik geen seconde getwijfeld en dit onmiddellijk aanvaard”, zegt Daniël. Het koppel heeft al best wat ervaring. “We organiseren al een achttal jaar rommelmarkten en braderieën. Ikzelf heb een zaak in lederwaren en sta zelf op markten. Het reilen en zeilen van het marktwereldje kennen we dus door en door”, vertelt Daniël. Elsie kent Marc zelf al veel langer. “Mijn ouders hebben altijd al de markten gedaan en ik ken Marc dan ook al van kleins af. Het is een héél lieve man die weet wat organiseren is“, aldus Elsie.

Voor goede doel

De opbrengst van de jaarmarkt in Menen gaat naar een goed doel, via de vzw De Kleine Beer. “We kiezen voor Het Zorghuis Oostende. Deze vzw biedt opvang aan mensen die een oncologische behandeling ondergaan en geeft alleenstaande mensen met kanker een warme thuis. Dat geldt ook voor wie niet genoeg heeft aan mantelzorg en nergens terecht kan tijdens de zwaarste periode van de chemo of radio-therapie”, aldus Elsie.

De jaarmarkt begint al om 8 uur en samen met burgemeester Eddy Lust zal er om 11 uur een hondenzegening zijn aan de Sint-Vedastuskerk. “Wegens het succes van de Paardenzegening vorig jaar zullen we die om 12 uur herhalen, ook aan de Sint Vedastuskerk. Daar verwelkomen we een 30-tal paarden die Deken Lagae net zoals de hondjes zal zegenen. De opbrengst daarvan zal weer naar een goed doel gaan, het hondenasiel in Rekkem”, zegt Daniël.

Grote eer

Verder is er weer een braderie met foodtrucks op de Grote Markt, de Groentenmarkt, de Ieperstraat, Kortrijkstraat, Bruggestraat en de Rijselstraat. “Muzikale animatie zal er door budgettaire redenen dit jaar niet zijn, maar hopelijk volgend jaar wel”, weet Daniël. Daarmee geeft Daniël al meteen aan dat hij de jaarmarkt volgend jaar met plezier terug zou willen aanpakken. “Laat maar komen! Ik zou graag de rommelmarkt en de braderie van juli samensmelten tot één geheel, één dag. Het is voor ons een grote eer om het werk van Marc voort te zetten. We zullen er alles aan doen om deze jaarmarkt te laten bruisen”, besluit Daniël. (NVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier