Sint-Jozefstraat in Torhout nog niet open in pinksterweekend

De heraanleg van de Sint-Jozefstraat is af, maar regenbuien verhinderden vrijdag het aanbrengen van de laatste wegmarkeringen.©Johan Sabbe
De heraanleg van de Sint-Jozefstraat is af, maar regenbuien verhinderden vrijdag het aanbrengen van de laatste wegmarkeringen.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Even zag het ernaar uit dat de heraangelegde Sint-Jozefstraat in Torhout al in het verlengde pinksterweekend heropend zou worden, maar hardnekkige regenbuien op vrijdag 21 mei deden dat plan in het water vallen. De laatste, noodzakelijke wegmarkeringen konden als gevolg van de nattigheid niet aangebracht worden.

Dat betekent dat de straat ten vroegste komende woensdag opnieuw toegankelijk zal zijn, dan nog afhankelijk van de weersomstandigheden. Sowieso is het project, dat op 8 maart van start is gegaan, al na twee en een halve maand klaar, daar waar er oorspronkelijk een periode van vier maanden was ingeschat. De stedelijke technische dienst heeft dus vaart gemaakt.

Smalle, verhoogde middenstrook in deel van de straat

De Sint-Jozefstraat is een fietsstraat en die status wordt met kleurrijke markeringen op de weg nog nadrukkelijker in de verf gezet. Het zijn trouwens die markeringen die nog aangebracht dienen te worden. Daarvoor is droog weer absoluut noodzakelijk.

De fietsers en voetgangers blijven de baas in de straat, de auto’s zijn er te gast. Aan de kant van de school werd er een breed en comfortabel trottoir aangelegd. Het smalle en gevaarlijke grasstrookje langs de haag van het Oud Kerkhof is uiteindelijk niet volledig verdwenen, maar het is zeker niet de bedoeling dat er nog gewandeld wordt.

Het vroegere verkeersplateau ter hoogte van de schoolingang werd door fietsers als hinderlijk beschouwd en is verwijderd. Het werd gelijkgronds heraangelegd in combinatie met middengeleiders. In het deel van de straat naar de Bruggestraat toe is een smalle, verhoogde middenstrook aangebracht om te verhinderen dat auto’s er rechtsomkeert maken of toch fietsers inhalen.

Binnenkort spoorviaduct aan Tinnenburgstraat afgesloten

Sowieso blijft er gemotoriseerd verkeer in beide richtingen mogelijk. De straat moet voldoende breed zijn opdat twee bussen van De Lijn elkaar probleemloos zouden kunnen kruisen. Ook langs de kant van de begraafplaats een breder trottoir realiseren, was onmogelijk, omdat het Oud Kerkhof wettelijk beschermd is. Onroerend Erfgoed wou geen toestemming geven om daarvoor een deeltje van dat domein in te palmen.

De heropening van de Sint-Jozefstraat wordt een zegen voor de mobiliteit in de stad, want de vele wegwerkzaamheden, onder meer voor de stadskernvernieuwing, veroorzaken omleidingen, files en ongemak. Toch is de hinder nog lang niet voorbij. Heel binnenkort start de realisatie van een fietsbrug parallel met de spoorwegbrug over de Tinnenburgstraat (niet ver van het postkantoor). Die nieuwe brug kadert in het project van de fietssnelweg Spoor 3 tussen Torhout en Lichtervelde. In een eerste fase zal de Tinnenburgstraat ter hoogte van het viaduct afgesloten worden voor het verplaatsen van de waterleiding, wat vermoedelijk vijf tot zes weken zal duren. Fietsers en voetgangers zullen wél kunnen passeren, maar auto’s dienen om te rijden via de Kasteelstraat.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.