Sint-Jozefskliniek Izegem past als eerste in Vlaanderen lichttherapie toe

Wouter Blondeel en communicatieverantwoordelijke Ann Herman in het helblauwe daglicht. © Wim Claerhout
Redactie KW

Woensdagavond streek het Eén-programma Pano neer in de Sint-Jozefskliniek in Izegem, het eerste ziekenhuis in Vlaanderen dan lichttherapie toepast om patiënten zich goed in hun vel te laten voelen en een betere nachtrust te bieden.

Het project ontsproot aan het brein van Marc De Tavernier van de Izegemse verlichtingsproducent Luxendi. “Hij zetelt in de werkgroep rond de geïntegreerde proeven van Prizma Campus VTI Izegem en werkte het lichttherapieproject uit met leerlingen Senne Dewitte en Michiel Debacker”, legt technisch diensthoofd Wouter Blondeel van de Sint-Jozefskliniek uit.

Het concept is eenvoudig: via gerichte lichtsturing wordt in een kamer op de dienst geriatrie met ledlampen een zomerse vakantiedag gesimuleerd. “Rood licht ‘s ochtends en ‘s avonds op de zonsopgang en -ondergang na te bootsen, helblauw licht overdag.”

“Op die manier houden we de mensen actiever overdag en wordt er ‘s avonds veel melatonine of slaaphormoon aangemaakt. Dat zorgt ervoor dat patiënten zich beter voelen, ook dieper slapen en bij dementiepatiënten ervaren we zelfs dat ze langzamer achteruit gaan. En aangezien de patiënt ‘s nachts beter slaapt, zal hij of zij ook niet snel uit bed klauteren en een mogelijke zware val maken, met alle gevolgen van dien. Daardoor kunnen we voor een fixatie-arm beleid gaan.”

De verlichtingstherapie is al sinds september 2015 in gebruik en werpt haar vruchten af. “We werken samen met Peter Bracke van de KU Leuven, die alle resultaten in kaart brengt en analyseert.” Het doel is om uiteindelijk de hele dienst geriatrie met lichttherapie uit te rusten.

Pano, vanavond om 21.25 uur p Eén.