Sint-Jozefskliniek en AZ Delta zitten niet in zelfde netwerk, maar werken wel intensief samen

Bernard Ceriez van de Sint-Jozefskliniek in Izegem: "We werken op veel vlakken samen met AZ Delta." (Foto Frank) © Frank Meurisse
Redactie KW

En wanneer we onze nieuwe campus langs de N36 in 2019 zullen betrekken, zal die samenwerking er alleen maar op verbeteren”, aldus algemeen directeur Johan Hellings van AZ Delta.

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier Ziekenhuis van de toekomst

De Izegemse Sint-Jozefskliniek en AZ Delta in Roeselare zien elkaar als goeie buren. “Het is niet omdat we samenwerken met AZ Groeninge in Kortrijk en recent ook in het ziekenhuisnetwerk E17 stapten, dat de relatie met AZ Delta in Roeselare negatief is”, benadrukt Bernard Ceriez, algemeen directeur van de Sint-Jozefskliniek.

“Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block wil dat ziekenhuizen steeds meer samenwerken in netwerkstructuren. Eén jaar geleden hebben we daarop geanticipeerd en sloten we een samenwerkingsovereenkomst met AZ Groeninge in Kortrijk. Recent stapten we ook in het ziekenhuisnetwerk E17, waar nu vijf ziekenhuizen, gelegen langs de verkeersas E17, deel van uitmaken.”

De MUG-dienst runnen we samen met AZ Delta. Patiënten worden altijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht

“Het is een keuze die zowel door de raad van bestuur als de medische raad van de Sint-Jozefskliniek wordt gedragen. Wij willen als kleiner ziekenhuis zo sterk mogelijk staan en onze patiënten een zo groot mogelijk zorgaanbod bieden. En dat is op vandaag zeker het geval. Artsen-specialisten uit AZ Groeninge doen nu consultaties in ons ziekenhuis.”

MUG-dienst samen

Ook toen AZ Delta nog niet bestond en het Heilig Hart- en Stedelijk Ziekenhuis apart opereerden, werkte de Sint-Jozefskliniek al samen met de Roeselaarse buren. “De MUG-dienst wordt trouwens gemeenschappelijk met Izegem uitgebaat”, vult Johan Hellings, algemeen directeur van AZ Delta aan. “En als ze opgeroepen worden voor een spoedgeval zijn ze verplicht om de patiënt naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis over te brengen. Ongeacht of het nu over Izegem of Roeselare gaat. Daar kan nooit discussie over bestaan”, klinkt het bij Bernard Ceriez.

AZ Delta en de Sint-Jozefskliniek werken verder samen in het zorgprogramma cardiale pathologie. “Er is sinds 2016 ook een NMR-associatie voor het uitbaten van een NMR-scan in AZ Delta en een dergelijke scanner in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt”, aldus nog Johan Hellings van AZ Delta. “Er bestaat verder nog een samenwerking in het kader van het zorgprogramma cardiale pathologie en we hebben vrij recent ook de handen in elkaar geslagen wanneer het over zeldzame tumoren gaat.” Er bestaat ook een samenwerking in het kader van het zorgprogramma oncologie tussen AZ Delta, de Izegemse Sint-Jozefskliniek en het Tieltse Sint-Andriesziekenhuis.”

In de toekomst zien beide directeurs de samenwerking alleen maar intenser worden. “Het is niet omdat er een samenwerkingsverband of een ziekenhuisnetwerk is met bepaalde ziekenhuizen, dat andere samenwerkingen uitgesloten zijn”, klinkt het bij Bernard Ceriez. “Maar dan zal dat in ons geval wel het ziekenhuisnetwerk E17 zijn dat daarover beslist.”

Johan Hellings: “In het verleden waren er al goede samenwerkingen en een aantal specifieke samenwerkingsverbanden tussen ziekenhuizen, in goede afstemming met de betrokken artsen. AZ Delta heeft een open visie inzake samenwerking tussen artsen en ziekenhuizen, steeds gericht op de best mogelijke zorg voor de patiënt van de regio en in goede afstemming met de huisartsen. Gezien de ligging van het ziekenhuis van Izegem en de ligging van het nieuwe ziekenhuis dat door AZ Delta gebouwd wordt in Rumbeke – en in 2019 in gebruik wordt genomen – is een goede en toekomstgerichte samenwerking evident.”

(IB/PVH)