Sint-Jozefskliniek bouwt nieuwe scanafdeling en renoveert pediatrie

De site voor de nieuwbouw wordt bouwrijp gemaakt.© (Foto Frank)
De site voor de nieuwbouw wordt bouwrijp gemaakt.© (Foto Frank)
Redactie KW

De omgeving van de Sint-Jozefskliniek wordt de komende negen maanden een bouwwerf. De bouw van een nieuwe afdeling Nucleaire Geneeskunde en Radiologie vlakbij de hoofdingang aan de Ommegangstraat zal negen maand voor hinder zorgen. Verder ondergaat ook de pediatrie-afdeling een metamorfose.

“We voorzien tegen 2022 een nieuwbouw voor onze diensten Radiologie en Nucleaire Geneeskundige, links naast de hoofdingang”, vertelt facilitair directeur Sarah Degryse. “Het gebouw komt achter twee rijhuizen aan de straatkant te liggen, die we momenteel als archief gebruiken. Daar hebben we nog een stuk grond tussen die huizen, de Heilig-Hartkerk en het ziekenhuis om uit te kunnen breiden. Die dringt zich op omdat we zowel een nieuwe SPEC-CT-scanner kopen en voor het eerst ook een NMR-scanner zullen plaatsen. Die hoogtechnologische machines zijn zo groot dat een nieuwbouw voor hen plaatsen de enige mogelijkheid is. Ze ergens op de site plaatsen was niet mogelijk omdat dit tot te zware verbouwingen zou leiden. Bovendien is dit gekoppeld aan een strenge wetgeving, inclusief het aanvragen van een plaatsingsverguning.”

De SPEC-CT-scanner wordt een toestel van hogere beeldkwaliteit dan de huidige. “Dat betekent een korter onderzoek en meer comfort voor de patiënt”, vertelt Sarah. “We gebruiken zo’n scanner het meest om botten of het hart te scannen, maar ze heeft ook andere toepassingen, zoals melkklierdetectie of beeldvorming van de longfunctie. We plaatsen nu voor het eerst ook een Nucleaire Magnetische Resonatie-scanner (NMR). Tot op heden moesten onze radiologen in andere ziekenhuizen terecht als ze zo’n apparaat wilden gebruiken, maar straks hoeft dat dus niet meer. Dat betekent dat de wachttijd voor de patiënten drastisch zal inkorten. Het toestel gebruikt een magneet voor gericht onderzoek van weke delen van het lichaam, zoals de hersenen of weefsel.”

Door beide afdelingen nu in één gebouw onder te brengen, hoopt het ziekenhuis efficiënter te werken. “We zullen een ruimer gamma aan diagnostisch onderzoek aan onze patiënten kunnen aanbieden”, zegt Sarah. “Omdat de werken vlak aan de hoofdingang plaatsvinden, zal daar tijdelijk hinder zijn. Werfvoertuigen zullen de inrit gedurende de werken ook als uitrit gebruiken. Dat betekent dat het hellend oprijvlak tijdelijk niet berijdbaar zal zijn. Minder mobiele patiënten zullen via een zij-ingang met lift iets verderop de hoofdingang kunnen bereiken. De ingang aan de Roeselaarsestraat is door de coronamaatregelen nog niet opengesteld.”

De bedoeling is dat de werken in maart volgend jaar achter de rug zijn. “Dan zal een grote kraan beide scanners van bovenaf het gebouw in hijsen. We voorzien daarom luiken op het dak van het gebouw, dat één verdieping zal tellen”, gaat Sarah verder. “Het gaat om ingrijpende werken die voor overlast zullen zorgen, maar ze zijn noodzakelijk.”

Ondertussen zijn er ook werken bezig op de kinderafdeling. “We gaan die dit najaar volledig renoveren”, zegt Sarah. “De huidige afdeling is ondertussen helemaal gestript en de kinderen kunnen voorlopig terecht op een gedeelde derde verdieping met de dienst geriatrie. Eens de renovatie achter de rug is, gaan we daar extra patiëntenkamers voorzien. Een verdieping lager is er dan weer een gloednieuwe gang voor consultaties gemaakt. We zijn dus volop bezig met verbouwen, zodat we ook in de toekomst een vlotte dienstverlening aan onze patiënten kunnen blijven bieden.”

(VADU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier