Sint-Jozefsinstituut trekt op 1 september in gebouwen van Vives in Tielt

(foto WME)
Philippe Verhaest

De leerlingen van de eerste graad zo’n 240 jongeren van het Sint-Jozefsinstituut krijgen vanaf 1 september les in de voormalige gebouwen van Vives langs de Beernegemstraat. De coronacrisis zorgde voor wat vertraging bij de verbouwingswerken, maar die zitten nu weer op schema. “Social distancing zal hier zeker gegarandeerd kunnen worden”, klinkt het.

In januari 2019 besliste de hogeschool Vives om Tielt achter zich te laten en de scholengemeenschap Molenland kocht het gebouw vrijwel meteen aan. Daarvoor had het 1,2 miljoen euro veil. “Voor ons is deze locatie een echt geschenk uit de hemel”, zeggen directeur Bie Lamon en adjunct-directeur Nicolas Rubens.

Werken op schema

“Eind 2018 werd in ons A-blok betonrot ontdekt. We kregen te horen dat we het complex vanaf 2022 of 2024 niet meer zouden kunnen gebruiken en dat was echt een ramp. Het gebouw is 5.000 vierkante meter groot en omvat de administratie van onze school, net als klas- en praktijklokalen en twee turnzalen.”

De school ging koortsachtig op zoek naar een nieuw onderkomen en heeft die nu in de Beernegemstraat gevonden. Sinds eind januari wordt er koortsachtig gewerkt om het pand klaar te krijgen tegen 1 september, de start van het nieuwe schooljaar. “De werken vorderen goed. Er was wat vertraging door de coronacrisis, maar ondertussen zitten we weer helemaal op schema. De grote werken moeten tegen het bouwverlof volledig achter de rug zijn. Daarna volgt nog de afwerkingsfase en vanaf half augustus verhuizen we alle materiaal en start de inrichting van de klaslokalen.”

Nieuw restaurant

De nieuwe vestiging van het Sint-Jozefsinstituut zal in totaal twintig klaslokalen tellen en onderdak bieden aan een 240-tal leerlingen. “De troeven van deze plek zijn amper te tellen. De groene binnenspeelplaats is een stevige meerwaarde en we zetten fors in op het digitale verhaal. Overal komen er smartboards en we hebben ook honderd zogenaamde pen-devices gekocht. Die houden het midden tussen een laptop en tablet. We richten ook een ruime leraarskamer in en er komt een compleet nieuwe refter voor onze eerste- en tweedejaars. Ook het sanitair wordt volledig aangepakt.”

Dat de eerste graad in een iets intiemere en kleinschaligere omgeving kunnen starten, is volgens de directie mooi meegenomen. “Zo wordt de stap van de lagere school naar een omgeving met 800 leerlingen wat kleiner. Tijdens de infomomenten zien we dat ouders dit echt appreciëren.”

“Voor ons is deze locatie een geschenk uit de hemel”

De verhuizing speelt ook in het voordeel om de coronamaatregelen goed uit te voeren. “Social distancing kan hier ten allen tijde gegarandeerd worden, want er is ruimte zat. Grote klaslokalen, een grote speelplaats… En door de coronacrisis hebben we beslist om aan ons restaurant ook een extra wasbekken te plaatsen. We willen op alles voorbereid zijn.”

De nakende ingebruikname van de nieuwe site lost het capaciteitsprobleem in de Kroonstraat deels op, maar ook daar is nog werk aan de winkel. “Er moeten nog aanpassingen gebeuren, maar die puzzel ligt er nog niet helemaal. Maar we zijn in de wolken met de extra ruimte die we hier vinden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier