Sint-Janshuismolen krijgt grondige onderhoudsbeurt

De Sint-Janshuismolen is nog altijd één van de hotspots in Brugge. © Visit Bruges - Jan D'Hondt
Niels De Boysere

Na een inspectietocht van Monumentenwacht krijgt de Sint-Janshuismolen aan de Kruisvest in Brugge een onderhoudsbeurt. “Er is roestvorming opgetreden op de roeden, de basis van de wieken, vooral tegen de askop.” De werken zullen vóór het weekend van 30 mei beëindigd zijn. Dan starten allerlei feestelijkheden naar aanleiding van 250 jaar Sint-Janhuismolen.

Sinds het ontstaan van de buitenste stadsomwalling aan het einde van de 13de eeuw sieren molens de Brugse stadsvesten. Tot ver in de 19de eeuw hadden ze een belangrijke economische functie. Vandaag staan er nog vier exemplaren op de Kruisvest. De Sint-Janshuismolen (anno 1770) behield zijn oorspronkelijke stek en maalt nog altijd graan.

Hout- en smeedwerk

Naar aanleiding van een inspectie van Monumentenwacht kwamen echter een aantal knelpunten aan het licht die om een grondige onderhoudsbeurt vragen. Schepen van Patrimoniumbeheer Minou Esquenet: “Uit de inspectie kwam aan het licht dat er roestvorming is opgetreden op de roeden, vooral tegen de askop. Er is weinig structurele schade, maar de roeden moeten gereinigd en opnieuw geschilderd worden. Behalve het houtwerk wordt al het smeedwerk grondig nagezien en hersteld waar nodig. Ook de houten vloer op de steenzolder, de borstwering van het terras tot zelfs de windvaan toe zullen worden hersteld. Ook de wieken zullen terug trots kunnen draaien, want er worden vier nieuw molenzeilen geplaatst.”

250 jaar Sint-Janshuismolen

“Als stadsbestuur hebben we veel aandacht voor ons patrimonium en dat is zeker ook het geval voor de zeer specifieke monumenten zoals molens. Dit patrimonium vraagt een onderhoud dat net iets anders is dan een historisch gebouw, maar Stad Brugge zet zich ook hiervoor ten volle in.”

De werkzaamheden zullen zeker beëindigd zijn tegen het weekend van 30 en 31 mei 2020. Dan zijn er verschillende feestelijkheden gepland n.a.v. 250 jaar Sint-Janshuismolen. De kosten voor deze onderhoudswerkzaamheden worden geraamd op 76.520 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.