Sint-Gregoriuskoor viert 75 jaar met jubileumconcert in Rumbeke

Eric Hallein en Marc Ternest: "Het opluisteren van de liturgische erediensten blijft ons hoofddoel." (foto SB) © (foto SB)
Redactie KW

Naar aanleiding van het 75-jarig bestaan concerteert het Sint-Gregoriuskoor met het Westhoek Consort String Orchestra en organist Eric Hallein in de Sint-Petrus en Pauluskerk in Rumbeke. Het koor, dat destijds startte als parochiaal mannekoor, kan bogen op een rijke geschiedenis.

Het Sint-Gregoriuskoor concerteert op zaterdag 7 december om 20 uur in de Sint-Petrus en Pauluskerk naar aanleiding van het 75-jarig bestaan. Het koor viert het jubileum echter niet alleen. “We zijn als jubilerend koor bijzonder verheugd dat we kunnen samenwerken met het Westhoek Consort Orchestra (kortweg WHC) o.l.v. Nico Logghe en organist Eric Hallein”, vertelt dirigent Marc Ternest. “WHC is in 2002 opgestart en telt momenteel 30 strijkers. Ze halen een bijzonder hoog niveau en hebben al verschillende prijzen weggekaapt. Ze brengen naast het orgelconcerto van C.P.E. Bach samen met organist Eric Hallein, werken van W.A Mozart, William Boyce, Peter Warlock en Lery Anderson.”

Basiliek

“Organist Eric Hallein is een vaste waarde niet alleen in onze regio, maar ook ver daarbuiten”, vertelt Marc verder. “Als concertorganist trad Hallein op in de meeste Europese landen.”

“Hij is organist-titularis in de Heilig Bloedbasiliek op de Burg in Brugge. Zijn verre voorganger organist van de basiliek Jaak Cornelis verzorgde in 1935 de inspeling van ons Jules Anneesensorgel hier in Rumbeke. Naast het brengen van het orgelconcerto begeleidt hij ons koor op de jubileumavond. Ons jubilerend Sint-Gregoriuskoor zingt werken van o.a. Schubert, Fauré en Reger.”

“We blikken trots terug op onze rijke geschiedenis, die startte op 24 november 1944 als een parochiaal mannenkoor. Doel was toen het opluisteren van de liturgische erediensten en dat blijft ons hoofddoel.”

Repertoire

“Met de steun van onze huisorganist Guido Remaut slagen we erin om ons omvangrijk liederenrepertoire verder uit te breiden met gregoriaanse gezangen en meerstemmige sacrale werken.”

Dirigent Marc Ternest en alle koorleden nodigen iedereen van harte uit op hun jubileumconcert. Nadien heffen ze het glas op 75 jaar Sint-Gregoriuskoor. Het jubileumconcert op zaterdag 7 december start om 20 uur in de Sint-Petrus en Pauluskerk. De toegang kost 15 euro en 7,50 euro met een vrijetijdspas. (AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier