Sint-Godelieveabdij volledig opgefrist dankzij Brugge Foundation

Zuster Joye, voorzitter van Brugge Foundation Ingrid Leye en burgemeester Dirk De Fauw in de vernieuwde Sint-Godelieveabdij. © YH
Redactie KW

Sinds 2017 beheert Brugge foundation de Sint-Godelieveabdij. De donaties aan het fonds zorgden ervoor dat de abdij in de Brugse Bouveriestraat opgelapt kon worden. Daarvoor deed het een beroep op onder meer het maatwerkbedrijf Footstep en de Brugse school VTI Brugge.

De Brugse Sint-Godelieveabdij bestaat uit een kapel, een kerk en een tuin. In 2013 verviel de puur christelijke functie van de bijna 400-jarige abdij. Vanaf nu, de heropening in 2019, staat het gebouw ook open voor andere levensbeschouwingen. De verloederde kerk moest daarvoor evenwel eerst opgeknapt worden, waarvoor het fonds Brugge Foundation gelukkig de nodige geldschieters vond. Vanaf nu kan men dankzij schenkingen in de Bouveriestraat het opgeknapte gebouw en interieur ontdekken. Het interieur waar de zevendejaars meubelrestauratie van het VTI Brugge zorgden voor de herstellingswerken aan onder meer de preekstoel en verschillende kunstwerken.

Nood aan stilteplekken

“Naast een stad met meer dan acht miljoen bezoekende toeristen per jaar wil Brugge ook een stad zijn waar plaats is voor stilte“, zo verklaarde burgemeester De Fauw de waarde van het oplapwerk in de abdij. “Van die stilte is deze kerk een mooi voorbeeld.”

De burgemeester was verder ook te spreken over de snelle vorderingen van de werken: “In februari dit jaar werd het gebouw nog versierd door stellingen, maar nu is er flink wat resultaat geboekt. De kerk was wat vervuild en zwartgrijs, nu is ze opgemonterd. Dat is een eerste stap in de herbestemming van de site. Ja, herbestemming, want nu wil de bijna 400-jarige abdij een nieuw huis zijn voor onder meer kunst, cultuur en verschillende organisaties.” Het mag duidelijk zijn dat de koers van de abdij meevaart met de huidige maatschappelijke ontwikkelingen.

Burgemeester De Fauw wees op het belang van schenkingen en legaten (erfenissen, red.): “Het aanwenden van erfenissen om een goed doel te steunen, is iets waarvoor ik iedereen warm kan maken.” Ingrid Leye, de voorzitter van Brugge Foundation, keek niet enkel uit naar de toekomst van het gebouw, maar had ook een terugblik op de verbouwingen in petto. “De werkijver van de werkmannen van Footstep was evenredig met het volume van hun begeleidende muziek. En wie erbij was, zal kunnen getuigen dat beide groot waren”, lachte ze.

(YH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier