Sint en Piet al rollend op bezoek in Ardooie

Redactie KW

De bewoners van het WZC Sint Vincentius in de Kortrijksestraat in Ardooie schrokken zich vrijdag een aap, maar waren wel aangenaam verrast toen Sinterklaas en Zwarte Piet hen met een bezoek vereerde. Beiden verplaatsten zich in een rolwagen.

Noel Hostens en André Devloo zijn twee bewoners van het Ardooise WZC. Op een van de vele activiteiten binnen het WZC ontdekten ze een gemeenschappelijk verleden. Andre was jarenlang Sinterklaas en Noel ging door het leven als Zwarte Piet. En waarom niet eens samen nog voor een optreden zorgen in het WZC? Directeur Renaat Lemey was onmiddellijk voor de idee gewonnen. De twee rolstoelgebruikers kregen de juiste outfit. Zwarte Noel liet zich gewillig van een vleugje roet voorzien en onder begeleiding van Zwarte Mien bezochten ze hun rusthuisgenoten. Hun bezoek was een nostalgisch moment vol herinneringen aan vroeger.

Zwarte Piet

Noel Hostens, wiens roots in de Ardooise Cloetbergstraat liggen, was destijds een boosaardige Zwarte Piet aan de zijde van koekengoede broer Raphael met wie hij op huisbezoek ging in de Sinterklaasperiode. ‘Niet alleen bij kinderen, maar wij moesten ook af en toe bij de grote mensen op bezoek. Wij hebben ooit Maurice Vandewaetere in de zak gestopt Hij kwam er slechts uit nadat hij een paar Klaasliedjes zong. Maurice heeft zangtalent’.

Voor Noel, een bekend figuur in Ardooie, was zijn tocht als de herboren Zwarte Piet een moment van leuk sentiment. “En dat beetje roet gaat er deze avond wel af. De verpleegsters zullen me wel een schrobbeurt geven.”, klinkt het.

Sint André

André Devloo (81) is afkomstig uit Dranouter, woonde later in Bissegem en verblijft sinds april in het WZC. Tien jaar lang, tot in 2005, was hij de heilige man voor diverse verenigingen. Kortrijk, Lichtervelde, Roeselare… Ze kennen hem overal. Hij was de graag geziene Sint in scholen, bij Okra en op evenementen. “Als Sint beleef je wel wat. We zaten eens op de trein en hadden de gelegenheid niet in de drukte om een kaartje te kopen. De conducteur sprak ons aan. Ik zei hem dat ze in de hemel geen kaartjes verkopen en met een kruisje op zijn voorhoofd en wat pepernootjes waren we er van af.” Ook emotionele momenten werden beleefd. “Een kindje vroeg me eens of zijn pas overleden mama in de hemel was. Dan moet je wel even slikken.”

En vrouwtje Hilda, die thans in Beveren woont en met wie André 60 jaar lief en leed deelt, herbeleefde die tijd met mooie herinneringen aan Sint André.

(JM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier