Sint en 99 Zwarte Pieten trotseren regen en zetten Kortrijk op stelten

© JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Sinterklaas en zijn 99 Zwarte Pieten maakten dit weekend hun feestelijke intrede ondanks het tegenvallend weer met forse regenbuien. Even zag het er naar uit dat de stoet met praalwagens niet zou plaatshebben. “Dat konden we al die brave kinderen toch niet ontzeggen”, aldus de goedheilig man.

De Sint wordt door de stad ontvangen met een uniek totaalspektakel: een parade van praalwagens door het centrum van de stad met een kinderfeest vooraf in K in Kortrijk. Ruim een uur konden de honderden kinderen meezingen met sinterklaasliedjes. “We hebben ook onze brief afgegeven aan de Sint. Ik heb een spelletje gevraagd voor Nintendo“, verklapt Xavi, die met zijn broertjes Xen en San en zusje Axelle op de eerste rij stond. “Ik vraag een mooie pop”, aldus Axelle. “Wij hebben een telegeleide auto gevraagd uit ‘Cars'”, voegen Xen en San toe.

Xen, Xavi, Axelle en San.
Xen, Xavi, Axelle en San.© JVGK

Intussen maakten de 99 Zwarte Pieten zich klaar om snoep uit te delen. “We kregen goed nieuws van de Sint. Er zijn dit jaar geen stoute kinderen. Er is dus voor iedereen wel iets lekkers”, verklappen de roetzwarte pieten.

Sint en 99 Zwarte Pieten trotseren regen en zetten Kortrijk op stelten
© JVGK

Om 14 uur kreeg de Sint de sleutel van de stad. Meteen de start van de Grote Sinterklaasparade met dansende pieten, een snoep- en geschenkjeswagen, het paard van Sinterklaas en een stoombootwagen. “Wij zijn blij dat de stoet toch plaats vindt. De Sint zegt dat we het de kinderen niet konden aandoen dat geen stoet te houden. Wij delen nu een flyer uit met het parcours”, vertellen de promodames Charissa, Lorijn, Lize en Miglena. “Er was ook een postbuswagen met een gigantische brievenbus waar alle kinderen hun tekening of brief konden afgeven.”

Charissa, Lorijn, Lize en Miglena.
Charissa, Lorijn, Lize en Miglena.© JVGK

Zondag bracht de Sint ook drie uitverkochte sinterklaasshows in Schouwburg Kortrijk. In de periode tot 5 december kan je de Sint ook een bezoekje brengen in het Sinthuis in K in Kortrijk. De Sint maakt ook tijd om voor te lezen uit zijn Grote Verhalenboek. Hij doet dat in de buurtbibliotheken van Heule op 14 november en in Aalbeke en Bissegem op 21 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier