Sint-Elooisfeest Centrum Wingene met dekens Koen en Lieven: “Al 20 jaar gaan we feesten”

Koen Quintyn en Lieven Denolf zijn klaar voor het grote feest. © Nele
Redactie KW

De Sint-Elooisvieringen doen weer hun intrede. De Koninklijke Sint-Elooisgilde van Centrum Wingene viert op vrijdag 6 december zijn traditioneel feest. De twee dekens Koen Quintyn en Lieven Denolf vieren graag mee en kijken alvast uit naar het feestelijke moment.

Het is een jaarlijkse traditie dat Sint-Elooi gevierd wordt en dit telkens de eerste vrijdag van de maand december. De Koninklijke Sint-Elooisgilde organiseert het feest en dat wordt weer de hoogdag van het jaar. De gilde zorgt ervoor dat er twee dekens kunnen meevieren. Het gaat telkens om een deken uit het landbouwmilieu en een deken uit de bedrijfssector. De dekens van dit jaar werden al in 2017 verkozen.

“Toen ik de kans kreeg om deken te zijn tijdens het Sint-Elooisfeest twijfelde ik geen seconde”, vertelt deken Lieven Denolf. “Het is leuk meegenomen en ik ben trots om deken te mogen zijn. Ik werk dagelijks op mijn landbouwbedrijf in de Ratelingestraat in Wingene. Mijn vrouw Cindy Bovyn helpt graag mee en ook zij is heel trots dat ik deken mag zijn. Wij runnen een gemengd landbouwbedrijf dat uit twee luiken bestaat. Enerzijds hebben we een gesloten varkensbedrijf. De biggetjes worden bij ons op het bedrijf geboren, we verzorgen de diertjes zoals het hoort en dit tot en met de periode dat ze slachtrijp zijn. Een tweede luik is melkvee. De bijhorende landbouwgronden op ons bedrijf benutten we voor het ruwvoer van het melkvee en de opfok ervan.”

Deze editie wordt anders want we staan nu zelf een hele dag lang in de kijker

Ook Koen is trots om deken te mogen zijn. “Ik vind het alvast een hele eer om het dekenschap achter mijn naam te zetten”, reageert hij. “Ik werd verkozen tot deken binnen de bedrijfssector met ons loonwerkbedrijf. In de jaren 60 startte mijn vader Willy loonwerken Quintyn op. Het bedrijf groeide en deed het heel goed. Ik groeide op in het bedrijf en al vlug wist ik dat ik ooit de zaak wilde voortzetten. In het jaar 1998 was het zover. Ik nam het bedrijf samen met mijn vrouw Sofie over. Zo bleef loonwerken Quintyn zijn vaste waarde in Wingene kennen. Sofie helpt dagelijks mee en helpt vooral bij de planning en de organisatie. Dat is een heel belangrijke taak om de dienstverlening goed te laten verlopen. We doen aan landbouw- en grondwerken. We beschikken over een uitgebreid en hedendaags machinepark en dat laat ons toe om verschillende opdrachten en taken voor landbouwers en bedrijven uit te voeren.”

Zowel Lieven als Koen kijken uit naar de feestelijke dag. “Het is al 20 jaar op rij dat we deelnemen aan het feest”, klinkt het in koor. “Bij deze editie is het anders en staan we een hele dag lang echt in de kijker.”

Programma

Het feest begint om 8.30 uur met een ontvangst bij Lieven en Cindy. Daarna trekken de feestvierders naar Koen en Sofie. Met paard en koets worden de dekens vervoerd naar de Sint-Amanduskerk. Er vindt daar een paardenzegening plaats en daarna gaat men op verkenning in enkele plaatselijke cafés. Om 13 uur volgt de bijeenkomst in De Verrekijker, waar het feestmenu klaarstaat. Naar de avond toe wordt er een receptie aangeboden door de twee dekens en start het avondfeest met Studio Pluto.

BIO

Privé

– Lieven Denolf (47) woont in de Ratelingestraat in Wingene. Hij is gehuwd met Cindy Bovyn. Samen hebben ze twee kinderen: Elise (17) en Thibo (13).

– Koen Quintyn (47) woont in de Vorsevijverstraat in Wingene. Hij is gehuwd met Sofie Devooght en zij hebben ook twee kinderen: Jente (19) en Justine (14).

Loopbaan

– Lieven startte 22 jaar geleden een gemengd landbouwbedrijf op dat bestaat uit een gesloten varkensbedrijf en melkvee met aanpalende landbouwgronden.

– Koen nam het loonwerkbedrijf van zijn vader Willy over. Loonwerken Quintyn doet aan landbouw- en grondwerken. Hij beschikt over een uitgebreid en hedendaags machinepark.

Vrije tijd

– Dagelijks druk in de weer zijn op het landbouwbedrijf zorgt ervoor dat er voor Lieven weinig tijd over blijft om een bepaalde hobby uit te oefenen. Hij is wel bestuurslid van de Landelijke Gilde.

– Ook Koen heeft weinig tijd voor hobby’s. Hij maakte van zijn hobby zijn beroep. Op zondagnamiddag kan hij genieten van een uitstap met zijn gezinsleden.

(Nele Sabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier