Sint-Elooifeest in Aarsele met dekens Jonas Declercq en Chris Van der Straeten

Jonas Declercq (links) en Chris Van der Straeten zijn klaar om te feesten. © WME
Redactie KW

Dit weekend wordt het feest van Sint-Elooi in Aarsele volop gevierd. Twee mannen staan er centraal: deken Chris Van der Straeten en jong deken Jonas Declercq. “Zo’n looifeest is toch echt iets unieks.”

Chris Van der Straeten (51) is getrouwd met Eveline Ysebaert en de papa van Lauren, Margot en Marthe. Chris is landbouwer. “We hebben een gemengd landbouwbedrijf in Aarsele met melkvee, spruiten en bloemkolen”, vertelt hij. “Twee jaar geleden ben ik gevraagd om de nieuwe deken van Aarsele te worden en ik heb eigenlijk meteen ‘ja’ gezegd. Ergens had ik de vraag wel eens verwacht, want ik ben elke keer aanwezig op de feesten.”

Ook jong deken Jonas Declercq (25) tekende de afgelopen jaren elke keer present tijdens het feest van Sint-Elooi. Jonas is schrijnwerker van beroep en woont samen met zijn vriendin Céline Van Tieghem in Aarsele. Hij was zes jaar lang lid van het bestuur van de KLJ. “In tegenstelling tot Chris heb ik niet meteen ‘ja’ gezegd”, vertelt Jonas. “Ik heb er toch eerst eens over nagedacht. Bovendien was het al de derde keer dat de vraag mijn richting uit kwam, maar ik was de eerste keren te jong en mijn ouders stonden er ook nog niet achter. Maar twee jaar geleden heb ik overlegd met Céline en uiteindelijk toegehapt.”

Vlotte samenwerking

Chris is in elk geval blij dat hij dit jaar deken mag zijn. “Het is toch een soort plicht als je daarvoor gevraagd wordt”, vindt hij.

Ook Jonas is trots dat hij jong deken zal zijn. “Bovendien verloopt de samenwerking met Chris heel vlot, het is een toffe collega. We komen goed overeen. Ik kende Chris al een beetje, omdat zijn oudste dochter ook lid was van het bestuur van KLJ. Maar intussen hebben we elkaar nog beter leren kennen.”

Het is eens een dag waarop we er helemaal uit zijn, iets wat toch uitzonderlijk is binnen de landbouw – Chris Van der Straeten

Het feest voor de dekens is donderdagavond al van start gegaan. “Iedereen kwam langs bij mijn ouderlijke thuis voor een hapje, een drankje en een dansje”, vertelt Jonas. “Zaterdag gaat het feest dan voort met een ontbijt bij de jong deken. Daarna verplaatsen we ons met een koets tot bij Chris thuis.”

Hoogdag

Van daaruit gaat het dan naar Aarsele centrum. “Daar volgt een viering, waarna we op bezoek gaan bij enkele cafés”, vult Chris aan. “‘s Avonds staat er dan het traditionele bal op het programma, in de Jakkedoe. De dag wordt in elkaar gestoken door de dekens in samenwerking met het bestuur van Sint-Elooi.”

Chris kijkt uit naar de dag. “Het is een fijne traditie, die zeker moet blijven. Bovendien is het eens een dag waarop we er helemaal uit zijn, iets wat toch uitzonderlijk is binnen de landbouw.”

Ook Jonas noemt het feest een echte hoogdag. “Je verlangt daar toch echt naar. Ik vind het ook heel fijn dat het overdag echt iets is voor de mannen. Zo’n feest van Sint-Elooi is uniek en echt iets moois. Ik geniet vooral van de sfeer errond. Nu kan ik dat eens vanop de eerste rij meemaken.”

Opvolgers

Zoals de traditie het voorschrijft, hebben Chris en Jonas intussen ook al hun opvolger moeten zoeken. “Bij mij is dat eigenlijk heel vlot gegaan”, geeft Chris nog mee. “Net zoals ik zal mijn opvolger uit de landbouwsector komen.”

Jonas moest iets langer zoeken. “Pas bij de derde was het raak, maar over twee jaar zal er dus zeker ook opnieuw een jong deken paraat staan.”

(Lien Depauw)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier