Sint-Corneliuskerk en OC in Aalbeke worden vernieuwd

Zowel de Sint-Corneliuskerk als het OC worden vernieuwd en zullen multifunctioneel inzetbaar worden.© Christophe Lefebvre
Zowel de Sint-Corneliuskerk als het OC worden vernieuwd en zullen multifunctioneel inzetbaar worden.© Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre

Zowel de Sint-Corneliuskerk als het OC in Aalbeke worden in een nieuw jasje gestoken en zullen multifunctioneel inzetbaar worden. De werken starten midden maart en zouden worden afgerond tegen september 2022.

“Een stevige boost voor het sociale en culturele leven in Aalbeke”, klinkt het bij verantwoordelijk schepen Wout Maddens. Aan de werken hangt een prijskaartje van meer dan 5 miljoen euro.

Het ontmoetingscentrum begon sporen van de tand des tijds te vertonen. “Het gebouw werd geopend in 1982 en deed al die jaren intensief dienst”, klinkt het bij de schepen. “Het dak, het buitenschrijnwerk, de vloeren en zelfs het sanitair of de bar zullen onder handen worden genomen. Ook enkele oude arbeidershuisjes die net naast het OC liggen zullen worden gesloopt om zo extra ruimte te voorzien.”

Polyvalente ruimtes

“Enkele stedelijke diensten en ook een bureel van de wijkwerking zullen op die manier van nieuwe ruimtes worden voorzien en er wordt ook werk gemaakt van polyvalente ruimtes om bijvoorbeeld de harmonie te huisvesten of om vergaderingen te organiseren.”

Naast het OC zal ook de Sint-Corneliuskerk een nieuwe bestemming krijgen. “Erediensten blijven er nog steeds plaatsvinden” pikt de schepen in. “Al zullen we een maximumcapaciteit van 80 mensen voorzien.”

Bibliotheek en klassen van conservatorium

“De vrijgekomen ruimte zal grondig worden gerenoveerd om niet alleen de bibliotheek te kunnen huisvesten maar eveneens vier klaslokalen van het conservatorium. De grote, open ruimte zal kunnen worden gebruikt als leeszaal of als plaats waar voorstellingen kunnen worden gehouden. Het wordt een groot en ambitieus project waar alle Aalbekenaren in betrokken zijn geweest.”

Voor de renovatie van de kerk werd 2,4 miljoen euro voorzien, de renovatie van het OC zal dan weer 3 miljoen euro kosten. De Vlaamse overheid springt bij met een subsidie van 334.000 euro en de provincie neemt dan weer 100.000 euro voor haar rekening. Van zodra de gebouwen klaar zijn en de diensten er hun intrek hebben genomen, worden de oude lokalen verkocht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.