Sint-Andriesziekenhuis Tielt wil na winstgevend jaar extra artsen en personeel aantrekken

Algemeen directeur Peter Lauwyck: "Onze mensen zijn weer trots op hun ziekenhuis." © Wouter Meeus
Philippe Verhaest

Het gaat uitstekend met het Tieltse Sint-Andriesziekenhuis. Algemeen directeur Peter Lauwyck kan stevige cijfers voorleggen en in 2018 mocht hij een winst van bijna 800.000 euro noteren. “We willen extra artsen én ook nieuwe werknemers aantrekken”, zegt hij.

Toen Peter Lauwyck in 2012 als algemeen directeur van het Sint-Andriesziekenhuis van start ging, drong een grondige transformatie zich op. “In 2009 was een masterplan voorgelegd om ons Tieltse ziekenhuis een nieuwe boost te geven en aan te passen aan de geldende normen”, vertelt hij. “Zo waren onder andere de apotheek en de spoedgevallendienst verouderd, ons operatiekwartier was niet meer up to date…”

De jongste jaren haalde het ziekenhuis die achterstand in en anno 2019 mag Tielt trots zijn op een moderne medische instelling. “De nieuwe vleugel, die in 2012 en 2013 werd opgetrokken, deed onze capaciteit toenemen van 20.000 naar 30.000 vierkante meter en onze interne organisatie hebben we grondig herbekeken. We moesten jammer genoeg afscheid nemen van 25 werknemers. Een erg moeilijke beslissing, maar wel nodig. Ook aan onze artsen hebben we toen extra financiële inbreng gevraagd. Nu plukken we de vruchten van die ingrepen. Ze waren niet evident, maar moesten gebeuren.

Artsen aantrekken

De renovatie van het Sint-Andriesziekenhuis is nu volledig achter de rug, zegt Peter Lauwyck. “Ook alle patiëntenkamers zijn onder handen genomen en we hebben geen enkele ‘oude’ ruimte meer. Enkel nog ons dagziekenhuis moet verder uitgebreid worden. Door de stijgende omschakeling van klassieke hospitalisatie naar dagziekenhuis en door de toegenomen activiteit van het ziekenhuis zelf is dat aan de orde. Die werken zullen eind dit jaar ook klaar zijn.”

De winst van bijna 800.000 euro investeren we integraal in de toekomst van ons ziekenhuis – algemeen directeur Peter Lauwyck

In 2018 boekte het ziekenhuis een winst van 784.437,23 euro. “Die investeren we integraal in de toekomst van Sint-Andries”, beklemtoont de algemeen directeur. “Dat lijkt trouwens misschien een groot bedrag, maar dat komt overeen met een rendement van 1 procent. En dat zou het minimum moeten zijn om een gezond ziekenhuis te blijven, zodat voldoende middelen gegenereerd worden om te investeren. Naast onze spoeddienst willen we een huisartsenwachtpost bouwen en er komt ook een nieuwe CT-scanner. Verder willen we enkele extra artsen aantrekken – een cardioloog, geriater, pediater… – en zullen we onze dienstverlening blijven optimaliseren. De tijd van de grote werven is achter de rug, maar we blijven jaarlijks zo’n 10 miljoen euro investeren.”

Alliantie met AZ Delta

Vooral het feit dat er opnieuw een energieke en dynamische sfeer in het Sint-Andriesziekenhuis hangt, stemt Peter Lauwyck tevreden. “Onze mensen zijn weer trots op hun ziekenhuis. En we dúrven weer vooruit. Iedereen trekt aan hetzelfde zeel en dat is heel veel waard. Dat bewijst dat we de juiste keuzes hebben gemaakt. Vorige week hebben we trouwens beslist om vijf extra medewerkers aan te trekken. In 2018 mochten we eveneens al enkele nieuwe krachten verwelkomen. Ook onze stevige alliantie met AZ Delta, sinds 2013, heeft ons vooruitgang laten boeken. Ziekenhuisnetwerken worden steeds belangrijker: centraliseren waar het moet, decentraliseren waar het kan. Die visie geeft ons de kans om competente artsen aan te trekken én te behouden. Dat het Sint-Andriesziekenhuis opnieuw op kruissnelheid zit, is de verdienste van iedereen in dit huis.”

Het ziekenhuis in cijfers

– 1923: Het Sint-Andriesziekenhuis werd gesticht en in 1966 overgedragen aan de Congregatie van de Zusters van het Geloof.

– 657 medewerkers, waarvan 568 vrouwen en 89 mannen.

– 119 artsen.

– 14.486 patiënten gingen in 2018 langs op de spoeddienst, dat is gemiddeld net geen 40 per dag.

– 10.673 mensen werden gehospitaliseerd, 18.910 verblevendan weer in het daghospitaal.

– Het ziekenhuis mocht vorig jaar in totaal 65.196 ligdagen noteren, terwijl de mug 1.035 keer uitrukte.

– 96.419 raadplegingen vonden plaats in het Sint-Andriesziekenhuis en 454 kinderen werden er geboren.

– Er vonden ook 14.169 operaties plaats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier