Sint-Amandsplein moet kloppende hart van Overleie worden

Redactie KW

Door het plein kwalitatief op te frissen moet het Sint-Amandsplein het kloppende hart van Overleie worden. Stad Kortrijk stelde ontwerpbureau Studio Basta aan om deze opwaardering te begeleiden.

Zo’n dertig bewoners en ondernemers uit Overleie kwamen in een adviesgroep samen om hun opmerkingen en suggesties voor het plein mee te geven. Op basis daarvan maakte Studio Basta een schets van het voorontwerp. Tijdens het Overleiecafé kon het publiek aan verschillende info- en debatstanden hun vragen kwijt. Op een invulfiche konden ze hun opmerkingen en suggesties noteren. Op basis hiervan zal een samenvatting gemaakt worden.

Centrale ontmoetingsruimte

“Bij de heraanleg van de Overleiestraat peilden we bij de bewoners naar welke elementen zij belangrijk vonden bij de heraanleg van het Sint-Amandsplein”, zegt coördinator van het stadsvernieuwingsproject Dries Baekelandt. “Hieruit kwamen als belangrijkste punten dat het plein een centrale ontmoetingsruimte moet worden, dat het een plek voor evenementen moet zijn, dat er voldoende speelmogelijkheden moeten zijn, dat de plataan sterk tot uiting moet komen en dat er parkeergelegenheid moet zijn. Het gaat niet over een volledige heraanleg, maar wel een opwaardering. De investering zal zich rond de groene contouren van het plein concentreren. Daar zullen we het plein nieuw realiseren en nieuwe bestrating voorzien. De parkeercapaciteit werd maximaal behouden door compensaties in de directe omgeving.”

Sint-Amandsplein moet kloppende hart van Overleie worden

Er is een hoofdruimte in steen, een bespeelbare nevenruimte en een groene rand. Het globale investeringsbudget voor de opwaardering is rond de 200.000 euro, inclusief btw. Tegen juni 2016 moet er een definitief ontwerp zijn. In het najaar van 2016 zouden de werken starten. Tegen de lente van 2017 moet het nieuwe Sint-Amandsplein een feit zijn.

(ICK – Foto’s ICK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.