Sinksen19 ondanks regenweer opnieuw schot in de roos

Duizenden toeschouwers palmden tijdens het Sinksenweekend de stad in. Jong en oud kuierde lang de rommelmarkt, genoot van de vele optredens en concerten, de vele randanimatie en de tientallen activiteiten. Eén minpuntje: de laatste dag werd ei zo na compleet uitgeregend. Pas tegen de middag kwamen er opklaringen.

Kinderparadijs in het Begijnhofpark en op Houtmarkt

Honderden kinderen beleefden de dag van hun leven in het Begijnhofpark met de 'Camping Villagio Imagina' van Rhizo, een zomerse kinderstad. Andere kinderen amuseerden zich met danspasjes en lekkere hapjes eten op de Houtmarkt.

IN BEELD Blijven gaan op de Sinksenfeesten

De laatste dag van Sinksen werd kletsnat geopend door een aantal hevige regenbuien maar ontpopte zich in de namiddag tot een geweldig mooi festijn dankzij de zonnestralen die langzaam door de wolken tevoorschijn kwamen. Onze fotograaf kwam langs en genoot mee van al het moois dat het vierdaagse evenement te bieden had. Naast de vele rand animatie, concerten en rommelmarkten was het vooral genieten met het gezin, vrienden of familie voor de aanwezigen.

IN BEELD Sinksen is één groot feest in Kortrijk

Ondanks het feit dat er niet veel zon te bespeuren was, draaide Sinksen in Kortrijk uit op één groot feest.

De Turbo Alive Band zet de toog óp het podium: "Hoe mooi is dat niet?"

"Tien jaar geleden zijn we met de Turbo Alive Band begonnen. Om Ivan Carlier te vereren, en nu hij bijna 20 jaar dood is, zijn we herbegonnen." Aan het woord is Bert Meersman, de drummer en stichter van de band. Maandag mag de band in zijn nieuwe gedaante - er zijn vier nieuwe leden en een toog bij gekomen - de Sinksenfeesten afsluiten op het Schouwburgplein. "Als je je ogen sluit, dan waan je je weer even aan zijn café in de Gasstraat", lacht Mario van Desselgem, die zichzelf na al die jaren nog als 'de geadopteerde zanger van de band' voorstelt.

2Kg Hoofdvlees, na de wereldtournee met Beyoncé, de dj-koning op Sinksen

Klaas Vantomme is wereldberoemd als dj in Kortrijk en de dansende omstreken onder de naam 2Kg Hoofdvlees. Hoewel hij zegt dat hij zonder Kortrijk niet kan, was hij vorig jaar 8 maanden in het buitenland. Voor de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea, de Giro in Israël, het WK voetbal in Rusland en overal in Europa, Amerika en Zuid-Afrika met Beyoncé. De jongen die in zijn slaapkamer leerde scratchen en na een weddenschap op Dranouter speelde, amuseert zich met de beeldmix van de cyclocross en vindt het ook leuk om beelden van een misviering door elkaar te mengen. Tijdens Sinksen staat hij op vrijdag op het Schouwburgplein, maandag sluit hij de feesten af aan Den Bras.

Groen jasje voor Sinksen: "25.000 bekers, nu nog handen om af te wassen"

Vanaf volgend jaar mag van de overheid jouw pintje op Alcatraz, de Kortrijkse braderie of het schoolfeest van je kinderen enkel nog in een herbruikbare beker getapt worden. Maar zo lang wil het Kortrijkse stadsbestuur niet wachten. Ze investeerden dit jaar in 25.000 herbruikbare bekers die ze voor het eerst echt uittesten tijdens de Sinksenfeesten. En daar stopt het niet. Een verplicht vegetarisch aanbod, gratis openbaar vervoer en minder flyers. Sinksen moet koste wat het kost duurzamer en groener. Maar is dat wel haalbaar voor iedereen?

De Kortrijkzaan op de Sinksenfeesten

Dit weekend is het Sinksenfeesten. Veel volk in de straten. De verkiezingen zijn voorbij, maar wellicht zal het krioelen van de politici. Want die hoorden we de avond na de verkiezingen allemaal zeggen dat ze meer naar de mensen moeten luisteren. Zelf doe ik niet anders.

Afscheid van de FIK-jetons op Sinksen 19

Feest in Kortrijk vzw heeft samen met 75 partners het programma voor Sinksen 19 klaar. Dit jaar ligt de focus op de start van de zomer met als thema 'Zinderend Zomers'. "Denk maar aan zon, cocktails en zuiderse toestanden", aldus schepen van Evenementen Kelly Detavernier.

Sinksen 2019 in Kortrijk kleurt groen

Stad Kortrijk werkt op dit moment aan een meerjarenplan om de alom bekende Sinksefeesten milieuvriendelijker te maken. Binnen 5 jaar moet het volksfeest volledig groen zijn.