Sinksen 2020? Dat is koken, drinken, snuisteren, spelen, luisteren en vooral feesten vanuit uw kot!

Annelies Nollet

Sinksen 2020 gaat door! De bijeenkomsten in het centrum werden – volgens de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad – afgelast, maar organisatoren en het stadsbestuur komen met een creatieve oplossing voor de 200.000 bezoekers. Alles gebeurt virtueel, zelfs de grootste rommelmarkt wordt een online veiling. Op het programma staan alle Sinksenklassiekers: naast de rommelmarkt ook een openingsmoment, speelse activiteiten voor kinderen, muzikale tussendoortjes, sportieve uitdagingen en een frisse pint. Medialab Quindo kaapt voor de gelegenheid radiofrequentie 92.2FM en brengt artiesten tot in je kot. Sinksen 2020 heeft als thema ‘In de wolken’ en vindt plaats van 30 mei tot en met 1 juni.

De veiligheidsraad bevestigde vorige week wat velen al voelden aankomen: geen massa-evenementen tot en met eind augustus. Daarmee kunnen ook de geplande Sinksenfeesten in zijn oorspronkelijke vorm niet plaatsvinden. “Want als er een massa-evenement is in onze stad, dan is het wel Sinksen met zijn 200.000 bezoekers”, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne. “De logische keuze was geweest om de feesten een jaar uit te stellen. Maar Kortrijkzanen kijken er al sinds 1975 naar uit, dus we gaan voor een alternatieve versie.” Het geplande thema: een eerbetoon aan volkszanger Johny Turbo, wordt wel een jaartje uitgesteld. “We willen hem een passend eerbetoon bezorgen met alles erop en eraan”, aldus schepen van Evenementen Kelly Detavernier (N-VA). Kortrijk is de eerste stad in ons land die een evenement van dit formaat online brengt.

https://www.youtube.com/watch?v=1QFQ_TzzJlc

Sinksenradio als rode draad

Afstellen op Sinksenradio kan vanaf zaterdagavond 30 mei om 18.00 uur voor het openingsmoment. “We plaatsen een antenne op het dak van het conservatoriumgebouw”, vertelt Broos Claerhout, coördinator van medialab Quindo. “Uitzenden doen we 54 uur lang, zonder onderbreking, vanuit onze studio op de tweede verdieping. Maar we zullen ook reporters de baan op sturen. Afsluiten doen we op maandagnacht om 24.00 uur.”

Zin om mee te werken aan Radiosinksen? Stuur vóór 11 mei een fragment van maximaal 1 minuut met je beste presentatieskills naar info@quindo.be. Leeftijd en opleiding zijn niet van belang, goesting wel!

Openingsmoment – Kortrijk in vuur en vlam

Het openingsmoment belooft iets bijzonders te worden. “Vanaf 22.00 uur zal Sinksen2020 zich als een lopend vuurtje doorheen de stad verspreiden, en daar werken inwoners zelf aan mee! Licht je straat op met kaarsen of lichtjes aan je raam, je voorgevel, je voortuin, je achtertuin… Ga nu al op zoek naar kaarsjes, fakkels of haal van mij part je kerstverlichting weer boven“, aldus de schepen. “Zo helpt elke inwoner de stad in lichterlaaie te zetten en geven we allemaal samen de coronahelden een ultieme dankjewel met een uniek vuur- en lichtfestijn.” De beelden zullen worden gemaakt met drones en eventueel zelfs met een helikopter. “Maar daar hebben we voorlopig nog geen toestemming voor”, benadrukt Kelly Detavernier.

Volg het openingsspektakel live mee op www.sinksen.be

Rommelmarkt wordt Sinksenrommelveiling

Ook de liefhebbers van de rommelmarkt komen aan hun trekken met de Sinksenrommelveiling. “Inwoners van Kortrijk en deelgemeenten kunnen één rariteit selecteren die ze graag aan de man willen brengen”, legt de gloednieuwe coördinator van de Sinksenfeesten Gaëlle Vanhaverbeke, uit. Belangrijk detail: er moet een mooie anekdote aan vasthangen. Op zondag 31 mei gaat de online Sinksenrommelveiling dan van start. Je kan ervoor kiezen om de opbrengst aan het goede doel ‘De Kier’ te schenken, een vzw die zich inzet in de strijd tegen kansarmoede.

Verkopers kunnen hun voorwerp met bijhorende anekdote indienen via www.sinksen.be. De informatie voor kopers wordt later vrij gegeven.

Kinderen in de wolken

Sinksen is hét Kortrijkse gezinsevenement bij uitstek. Het Begijnhofpark en de verlaagde Leieboorden zijn gewoonlijk hun terrein. Dit jaar roept de stad alle Kortrijkse creatieve kinderen, mama’s en papa’s op om mee te kleuren. “We vragen hen om hun eigen stoep of straat kleur te geven aan de hand van het thema in de wolken”, aldus Gaëlle. “Ze kunnen daarvoor rekenen op de steun van Academie Kortrijk. Zij zullen videoworkshops en sjablonen voorzien. We hopen dat iedereen ons toffe foto’s wil bezorgen en zullen in ruil een fijne verrassing voorzien!”

Academie Kortrijk daagt jou graag uit via www.sinksen.be . Het resultaat van die ingekleurde stad wordt via foto/video vastgelegd op zondagnamiddag. Deel gerust ook zelf je foto’s met de hashtag #sinksen20

De slimste deelgemeente

Op maandag 1 juni zoeken we vanuit ons kot naar “De slimste deelgemeente van Kortrijk”! Vzw Ludiek organiseert daarvoor in de week vóór Sinksen al voorrondes, waarna op maandag de finale volgt die elke Kortrijkzaan live zal kunnen volgen. “De quiz richt zich niet enkel op echte quizfanaten, maar zal voor iedereen toegankelijk en plezierig zijn“, belooft Wouter Depypere. “En ook niet-Kortrijkzanen mogen zeker mee doen. Alles zou vlot moeten verlopen want we organiseren al enkele weken op dinsdagavond een gelijkaardig concept. We zijn dan ook heel blij dat de stad ons hier als partner gekozen heeft.”

Info over inschrijvingen vind je op sinksen .be

Muziek bij je thuis

Een Sinksen zonder optredens? Ondenkbaar! Er komen zonder twijfel huiskamerconcerten en als het van Kelly Detavernier afhangt, nog wat meer dan dat. “We willen daar creatief in zijn, zodat er wat meer te beleven valt dan het zoveelste huiskamerconcert”, klinkt het. Muziekcentrum Track en JC Tranzit slaan daarnaast de handen in elkaar voor een dj@home contest. Kortrijkse dj’s tussen 12 en 26 jaar kunnen hun set van 15-20 minuten uploaden op YouTube. Een set inzenden kan tot 15 mei om 16 uur. Daarna maakt de jury (Dj Santy, 2kg hoofdvlees en SNS) een top drie uit alle inzendingen die hun set op Sinksen draaien!

Sinksen 2020? Dat is koken, drinken, snuisteren, spelen, luisteren en vooral feesten vanuit uw kot!

Hou de muziekprogrammatie in de gaten op www.sinksen.be en geniet vanuit je kot van prachtige concerten. DJ’s kunnen de link van hun video mailen naar info@muziekcentrumtrack.be.

Samen 8500 km & KVK Sinksen challenge

Eveneens ondenkbaar is een Sinksen zonder Kortrijk Loopt. “8500 is het aantal loop/wandelkilometers dat we tijdens het Sinksenweekend met z’n allen willen verzamelen”, aldus Gaëlle. “We doen dat uiteraard met de nodige veiligheidsmaatregelen in het achterhoofd. Het wordt dus een virtuele race waarbij de nadruk niet ligt op het competitieve.

Loop of wandel jij mee? Registreer je via de website keepmoving.eu vanaf 26 mei voor de 5 of 11km of gewoon de afstand die jij zelf wil!

Ook KV Kortrijk daagt de virtuele bezoekers uit. Ze hopen op zondag het Guldensporenstadium tot de nok te vullen. Virtueel uiteraard. Zondag 31 mei volgt dan een unieke voetbalbeleving!

Houd voor meer info www.kvk.be in de gaten.

Hapje en drankje

Last but not least: geen Sinksenfeestje zonder Sinskenhapje en Sinksendrankje! “De Kortrijkse horeca knutselt en kookt smakelijke Sinksenpakketten in elkaar die je online zal kunnen bestellen“, belooft schepen Detavernier. “Zo lang de voorraad strekt. Voor de chef-koks onder ons voorzien we een authentiek Kortrijks recept om thuis uit te proberen. We zullen ook bekende Kortrijkse chefs bij het geheel betrekken, daarover later meer.

Sinksen 2020? Dat is koken, drinken, snuisteren, spelen, luisteren en vooral feesten vanuit uw kot!

Een pakket bestellen zal kunnen via sinksen.be Volg de stadskanalen (website, sociale media, stadsmagazine) voor meer info.

Is dat wel veilig?

“Het is nog niet duidelijk wat de regels zullen zijn tegen eind mei”, aldus burgemeester Van Quickenborne. “Maar er zijn op dit momenten al twee dingen duidelijk. Het is niet de bedoeling dat de mensen ergens naartoe gaan, en de horeca zal niet open zijn. We zullen controles uitvoeren als dat nodig is. Ook in moeilijke tijden tonen we dat Kortrijk de Beste Stad van Vlaanderen wil zijn. Daarom zetten het stadsbestuur en de medewerkers hun creatiefste beentje voor. We zijn de eerste stad die zo een groot evenement laat doorgaan, ondanks de coronamaatregelen. Misschien kunnen de Gentse Feesten hier een voorbeeld aan nemen? Het wordt in elk geval een Sinksen om nooit te vergeten. Ik kijk er enorm naar uit”, besluit hij.

(Annelies Nollet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.