Singer-songwriter Wayne Matthews staat op podium van academie in Ingelmunster

Wayne Matthews organiseert voor de eerste keer een eigen optreden in de Izegemse Dansacademie. (foto FODI) © (foto FODI)
Redactie KW

Op vrijdagavond 13 december staat Wayne Matthews (26) met een eigen show op het podium van de Izegemse Dansacademie. De singer-songwriter brengt er ook zijn nieuwe single Wasted. Wayne vraagt geen vaste toegangsprijs voor een kaartje, maar een vrije bijdrage.

Wayne De Bock alias zanger Wayne Matthews is afkomstig uit Oostende. Hij woonde ook al in Roeselare en in Wervik. Sinds januari woont hij in de Gistelstraat in Ingelmunster. “Ik was al actief in de Izegemse Dansacademie en ik zit nog altijd bij de hoofleiding van Chiro Edelweiss in Koolskamp. Ingelmunster ligt niet veraf”, zegt Wayne, die studeert voor leerkracht secundair onderwijs aan HoWest in Brugge. Eerst was hij programmeur, maar door een faillissement van dit bedrijf koos hij voor een andere richting. Wayne kreeg de muziekmicrobe niet mee van thuis. Pas drie jaar geleden begon het echt te kriebelen, waardoor hij in de muziekwereld stapte. “Het begon na een relatiebreuk”, bekent hij. “Ik zat met een overvloed aan tijd en dus besloot ik pianoles te volgen in de muziekschool Casa da Musica in Oostende.”

Liefdesbreuk als inspiratie

Wayne deed vroeger al iets met muziek. “Ik maakte vroeger al eens een demo, maar die trok op niets. In de muziekschool in Oostende begon ik dan te zingen. Ik kreeg positieve respons, zodat ik dat verder uitbouwde. Ik begon ook mijn eigen muziek te schrijven. In 2017 trad ik voor de eerste keer op in café De Loge in Gent. Sindsdien is mijn liefde voor muziek gegroeid. Ik schrijf meestal over de liefde en vooral over een liefdesbreuk. Ik probeer altijd iets vrolijks op papier te zetten, maar meestal klinken mijn nummers toch niet opgewekt”, zucht Wayne.

Gaat het wat minder, dan speel ik wat gitaar en daarna voel ik me al beter

“Begin ik iets te schrijven, dan komt dat omdat ik mij op dat moment niet goed in mijn vel voel. Zit ik ‘s avonds alleen thuis, gaat het wat minder, dan neem ik mijn gitaar en begin ik erop te tokkelen. Voor mij is dat een soort therapie, want daarna voel ik mij wel wat beter. Intussen heb ik al een liedje op papier gezet dat niet zo vrolijk klinkt. In oktober 2019 was ik te zien in Belgium’s Got Talent. Ik kreeg vier keren een ‘ja’ met mijn nummer Air. Dat was ook een liedje over mijn op de klippen gelopen relatie. Voor mezelf was dat een leuke ervaring. Ik kreeg veel volgers bij die mijn muziek leerden kennen. Misschien schrijf ik mij volgend jaar nog eens in. Door die push bracht ik mijn single Wasted uit. Dit nummer vertelt het verhaal van Air, maar vanuit het punt van het meisje. Ze legt hier uit waarom ze de relatie beëindigde en dat ze het er ook heel moeilijk mee heeft. Het is een gevoelig pianonummer dat ik in januari schreef, voor mij een lied met een grote betekenis.”

Engels als tweede moedertaal

Wayne schrijft en zingt in het Engels. “Mijn Nederlands is op het vlak van zang niet goed. Dat vind ik toch. Ik heb precies een Hollandse tongval. Engels is een beetje mijn tweede moedertaal, daar ben ik heel vlot in. Het is de taal die ik het best hanteer, waar ik het liefst in zing”, vertelt Wayne, die qua genre een mix brengt van Dermot Kennedy, Shawn Mendes en Lewis Capaldi. “Daar streef ik toch naar. Maar hoe meer ik ermee bezig ben, hoe meer ik mijn eigen stijl op papier kan zetten.” Wayne speelt gitaar, piano, keyboard en hij begint ook te spelen op de ukelele.

Wayne nodigt fans van zijn muziek uit op vrijdag 13 december om 20 uur naar zijn eigen concert van één uur in de Izegemse Dansacademie in de Molenweg. “Het is de eerste keer dat ik zelf iets organiseer. De mensen mogen een vrije bijdrage geven. Vinden ze het mooi, dan zijn ze misschien gul. Vinden ze het maar niets, dan geven ze misschien niets. Het belangrijkste is dat nog meer mensen mijn muziek leren kennen”, besluit de singer-songwriter. (PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier