Simulatiehuis wordt kroonjuweel van opleidingscentrum veiligheidsdiensten

© Foto JPT
Redactie KW

Korpsoversten brachten een werfbezoek aan het simulatiehuis voor de West-Vlaamse Politieschool in Zedelgem.

Het simulatiehuis is een onderdeel van het Provinciaal Opleidingscentrum voor Veiligheidsdiensten (POV). Het centrum verrijst op de site van de voormalige militaire school voor onderofficieren in Zedelgem. De provincie is eigenaar van de hele infrastructuur geworden.

Het gebruik is via erfpacht toevertrouwd aan de vzw WFIV, het West-Vlaams facilitair instituut voor veiligheidsdiensten waarin onder meer de brandweer- en politiechool participeren.

Een groot werf

Het masterplan van het POV voorziet in de realisatie van een modern multidisciplinair opleidings- en kenniscentrum voor alle veiligheidsdiensten van West-Vlaanderen. “Veiligheidsopleidingen betekenen al geruime tijd meer dan de puur klassieke en theoretische lessen. Het belang van praktijkgerichte opleiding is een prioriteit geworden”, aldus provinciegouverneur Carl Decaluwé.

“Praktijkoefeningen zijn de prioriteit in de veiligheidsopleidingen geworden”, zegt provinciegouverneur Decaluwé

Het centrum omvat mettertijd een volledige oefeninfrastructuur voor de brandweerschool, de ambulancierschool en politieschool. De drie scholen zijn er trouwens al sinds 2010 gevestigd. Instructeurs, lesgevers en leerlingen beschikken er voorts over lokalen voor theoretische opleiding, een refter en een auditorium.

Blok E van de vroegere kazerne wordt het goed uitgeruste simulatiehuis.
Blok E van de vroegere kazerne wordt het goed uitgeruste simulatiehuis.© Foto JPT

De renovatie is intussen definitief van start gegaan. De site is grotendeels een groot werf. De factuur voor de eerste fase bedraagt ongeveer 12,4 miljoen euro. De provincie financieert 10,3 miljoen euro.

Vuurhal voor brandweer

Bij de eerste fase horen onder meer de vuurhal ten behoeve van de opleiding van brandweerlui. De hal is zo goed als gebruiksklaar. Sinds april wordt een volledige vleugel van de kazerne omgebouwd tot simulatiehuis. Dit moet het kroonjuweel van het centrum worden. Prijskaartje: ongeveer 1,2 miljoen euro.

“Het simulatiehuis herbergt zelfs een café en een woning om realiteitsgetrouwe oefeningen te maken”

Aspirant-politieagenten en zelfs externen, die gerelateerd zijn aan politionele opdrachten kunnen er praktijkgerichte en realiteitsgetrouwe oefeningen maken. Zo worden in het complex een complete woning, een appartement, een kantoor- en bankruimte, een politiecel, een winkel, een verhoorlokaal en zelfs een onvervalst café nagebootst waar allerlei interventies kunnen worden ingeoefend. Dit simulatiehuis wordt operationeel in april volgend jaar.

Regiekamer

In de ultramoderne regiekamer wordt alles gefilmd zodat de leerlingen achteraf de gewenste feed-back krijgen en de tactiek kunnen bijsturen. De aanpassingswerken aan de leslokalen vangen deze zomer aan. In een latere fase volgen de oefenbaan en de schietstand, die wordt overgebracht van Assebroek.

“Geen enkele politieschool in ons land beschikt over dergelijke infrastructuur,” besloot Steven Margodt, directeur van de politieschool het werfbezoek.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier