Simonne Troosters zet zich dagelijks in voor de Tofclub

Simonne Troosters (68) woonde jarenlang in Berchem, maar koos er in 2010 voor om te verhuizen naar Oostduinkerke. Daar maakte ze kennis met een groep mensen met een mentale beperking en sedertdien beheerst de Tofclub haar hele leven.

Simonne Troosters knutselt het hele jaar door spulletjes om geld in te zamelen voor een bezoek aan Disneyland.© IV
Simonne Troosters knutselt het hele jaar door spulletjes om geld in te zamelen voor een bezoek aan Disneyland.© IV

“Tot in 2010 woonde ik in Berchem en gaf ik les in het Groenendaalcollege in Merksem”, begint Simonne Troosters haar verhaal. “Ik was er leerkracht wiskunde en informatica in de tweede graad. Les geven was van jongs af aan mijn roeping en toen ik ging studeren, moest ik de keuze maken om les te geven aan mensen met een beperking of het gewoon onderwijs in te stappen. Ik koos toen uiteindelijk na lang overwegen en twijfelen voor het gewoon onderwijs. Mensen met een beperking hebben echter in mijn levenswandel altijd een heel bijzondere plaats ingenomen”, zegt Simonne. Oostduinkerke werd haar vaste vakantiestek van toen ze amper twee jaar was en het stond in de sterren geschreven dat ze ooit nog naar Oostduinkerke zou gaan wonen. In 2010 was het zover en werd haar vakantieverblijfplaats, haar vaste woonplaats aan de westkust.

Verantwoordelijkheid

Stilzitten is een woord dat niet in het woordenboek van Simonne Troosters te vinden is en toen zij kort na haar aankomst in Oostduinkerke kennis maakte met de Tofclub, een club van mensen met een mentale beperking die deel uitmaakt van VOS Pajottenland, kon ze niet vermoeden dat dit een nieuwe roeping voor haar zou betekenen. “Ik bleef contact houden en eind 2011 waren ze op zoek naar een nieuwe verantwoordelijke voor de groep die zo’n 60 leden telt. Ik stelde me kandidaat en in januari 2012 werd ik aangesteld als hoofdverantwoordelijke. Ik wist waar ik aan begon en ik was me ervan bewust dat dit heel wat verantwoordelijkheden en werk met zich zou meebrengen, maar ik zag het helemaal zitten. Bij de Tofclub speelt leeftijd geen rol, er zijn jonge mensen van 18 jaar lid, maar ook mensen tot 70 jaar behoren tot de groep”, zegt Simonne.

Disneyland

Samen met haar medewerkers organiseert Simonne iedere maand een activiteit voor de groep, maar net zoals voor iedereen en het hele verenigingsleven, is 2020, door het hele coronagebeuren, ook voor de Tofclub een uitzonderlijk jaar geworden met heel weinig activiteiten. “De jaarlijkse driedaagse uitstap hebben we moeten schrappen en ik hoop dat we in mei van dit jaar onze geplande trip naar Disneyland kunnen laten plaatsvinden”, geeft Simonne mee. “We zijn er klaar voor en alhoewel we niet konden rekenen op veel sponsoring, is het ons toch gelukt om dit voor elkaar te krijgen. Ik heb het hele jaar door, leuke hebbedingetjes en kaartjes gemaakt om via de website en op Facebook te verkopen en we zijn er ook in geslaagd om een klein evenement te organiseren. Je krijgt van die gasten zoveel meer terug dan je zelf geeft”, besluit Simonne, die er nog aan toevoegt dat nieuwe vrijwilligers altijd welkom zijn. Alles over de Tofclub is te vinden op www.tofclubpajottenland.buurtwijzer.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.