Simon Callens in Bulgarije: “Ik had niet te kiezen, maar het is hier prima”

Simon, in het zwart, bij zijn collega's van het werk. © GF
Redactie KW

KW.be maakt de hele zomer een reis rond de wereld langs 80 West-Vlamingen. Vandaag zijn we te gast bij Simon Callens in Bulgarije, aan de boorden van de Zwarte Zee.

Hoe komt een jonge kerel van 20 jaar als jij in in Bulgarije terecht?

“Ik moest voor school stage lopen in het buitenland. Zo ben ik dan bij Jetair terecht gekomen en na een opleiding van twee weken heb ik dan vernomen dat ik naar Bulgarije mocht. Het was dus geen bewuste keuze, maar ik ben zeker tevreden dat ze me hierheen gestuurd hebben. Ook al woon ik hier nog maar enkele maanden”

Het is fijn toeven in Bulgarije...
Het is fijn toeven in Bulgarije…© GF

Was het aanpassen?

“Het is natuurlijk moeilijk om een taal te verstaan die je totaal niet kent. Dus dat is wel even aanpassen. Maar als je er even in zit, dan versta je sommige dingen wel al. Ook de mentaliteit is anders. Bulgaren zijn spontaner dan Belgen. Wij zijn rustiger in het maken van contacten, terwijl zij direct een praatje beginnen te maken. Ook het klimaat is hier anders. De zomers zijn echt warm en de temperaturen wisselen snel. Het weer kan hier vlug omslaan.”

Wat mis je uit België?

“Ik mis vooral de echte Vlaamse kost, en het Belgisch bier. Ook al hebben ze hier wel Stella Artois, het is toch niet hetzelfde. Natuurlijk mis ik mijn familie ook heel erg. Maar het contact dat we hebben via Skype maakt alles goed. En ik ben ook niet van plan om hier voor eeuwig te blijven. Het land is nog niet van mij af! In de winter ben ik gewoon in België.”

Simon Callens in Bulgarije:

Bulgarije is niet onmiddellijk een favoriete reisbestemming van de Belgen. Onterecht?

“Volledig onterecht. Bulgarije heeft zoveel moois te bieden, zoals Nessebar, een gezellig stadje met tal van bezienswaardigheden. Voor de jeugd heb je ‘Sunny Beach’, dat echt dag en nacht leeft. Ook de bergen spreken me hier enorm aan. Het gebergte fascineert me al van toen ik nog een klein jongetje was. Ik verblijf momenteel aan de zonnekust en ook die ligt dichtbij de bergen.”

Naast dat Belgisch bier mist een jonge gast wellicht ook wel de Belgische muziek.

“Da’s waar. Gelukkig heb ik een laptop vol muziek van bij ons (lacht).

Simon Callens aan de slag als animator in Bulgarije.
Simon Callens aan de slag als animator in Bulgarije.© GF

Zijn er dingen die West-Vlamingen zeker moeten bezoeken in Bulgarije?

“Ze moeten zeker Sunny Beach bezoeken en voorts ook Nessebar, Burgas, de gezellige typische Bulgaarse restaurantjes en de vele leuke clubs.”

(FJA – Foto’s Simon Callens)