Silvy en Kevin hebben halve dierentuin in huis: “Leguanen in winterslaap in ijskast”

Silvy Gryp en Kevin Ramon met dwergkonijn Louis, hond Aiko en de witte korenslang. © foto JS
Johan Sabbe

Huisdieren als knuffelcontact in tijden van corona? In de woonst van Silvy Gryp (30) en haar vriend Kevin Ramon (33) in de Oude Rozebekestraat in Hooglede bevindt zich een halve dierentuin. Met een hond, een poes, een tam dwergkonijn, een valkparkiet, een korenslang en twee halsbandleguanen.

Silvy en Kevin zijn beiden uit Torhout afkomstig, de stad waar vooral Silvy’s ouders Ronny Gryp en Suzy Vanhooren als gewezen conciërgekoppel van de stedelijke brandweerkazerne bekendheid genieten.

Silvy werkt bij de Torhoutse poetsdienst Blink en Kevin is schrijnwerker, zowel in loondienst als op zelfstandige basis. Als jongen van 15 startte hij bij zijn ouders in de Sneppestraat met het houden van een stekelleguaan en vier wateragamen, allen uit de familie van de hagedissen. “Later heb ik in een terrarium ook slangen gehad”, vertelt hij. “Acht in totaal. Om het betaalbaar te houden, kweekte ik de muisjes als voedseldieren zelf. Intussen heb ik nog één reptiel, een witte korenslang van ruim een meter. Die wurgslang is niet giftig en als ze al eens bijt, voelt dat aan als iemand die lichtjes in je hand knijpt. Ik koop de muizen om haar te eten te geven nu in een speciaalzaak, want Silvy wil niet dat ik er kweek. Ze is dol op dieren, maar niet op muizen.” (lacht)

Schoothond van 46 kilo

Naast de slang heeft Kevin twee mooie halsbandleguanen van zo’n 25 centimeter, afkomstig uit New Mexico. Die vinden in hun terrarium in de living temperaturen van 35 tot zelfs 50 graden prettig. Ze eten krekels en sprinkhanen. Van begin november tot eind januari houden de leguanen hun winterslaap, nu dus. “Dan mogen ze zich maar in een temperatuur van 7 tot 8 graden bevinden”, legt Kevin uit. “Dus liggen ze momenteel voor drie maanden in de ijskast. Neen, niet dezelfde als die van ons. Je vindt ze dus niet tussen de kaas, drankblikjes en mayonaise.” (lacht)

Silvy heeft het meer voor de andere dieren in huis, zoals de valkparkiet in de living die af en toe zijn kooitje verlaat. En vooral haar knuffeldieren: het tamme dwergkonijn Louis, de spinnende kater Vriend en de grote, 10-jarige hond Aiko, een American Stafford. “Die weegt 46 kilogram, maar is onze schoothond”, lacht ze. “Een lief beest. Al hou ik toch het meest van Louis, mijn dwergkonijn. Het is bijzonder tam en ik neem het graag dicht bij mij, bijvoorbeeld in mijn badjas.”

Kevin en Silvy houden hun huis netjes en hygiënisch, voor zichzelf én in het belang van de dieren. Of ze allemaal vreedzaam samenleven? Silvy: “Ja, hoor. Uiteraard zitten de slang en de leguanen apart, maar de andere dieren verdragen elkaar perfect.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.