Silvia Saey in de Verenigde Staten: “Ik zie België nu door een andere bril”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Silvia Saey is een fashionista, levensgenieter en diva in één en dezelfde vrouw. De Tiegemse zag al een flink stuk van de wereld om uiteindelijk neer te strijken in de Verenigde Staten. Al hoeft dat evenmin een definitieve eindhalte te worden, als je het haar vraagt. En dat déden we…

De West-Vlaamse, die op 2 november 40 wordt, woont er in Acworth, zo’n drie kwartier rijden ten noorden van Georgia, Atlanta. Samen met echtgenoot Nicolas Gevaert (afkomstig uit Oudenaarde) heeft ze drie kinderen: Nina-Marie (11), Anthony (10) en Sophia (6).

Hoe lang woon je al in de States en hoe ben je daar terecht gekomen?

“We zijn verhuisd naar de States in 2003, amper twee dagen na ons huwelijk. Ik werkte toen in de modewereld en reisde tussen Antwerpen en Parijs. Mijn verloofde, nu mijn echtgenoot, werkte voor Tessenderlo Groep en kreeg een aanbieding om als expat voor twee of drie jaar in Davenport, Iowa te gaan werken. Uiteindelijk woonden we vier jaar in Davenport, om daarna terug een jaartje in België te wonen. Intussen wonen we nu al 8 jaar in Atlanta, Georgia, en heeft Nicolas zijn job voor Balta hier opgegeven om als zelfstandige trader te beginnen.”

Silvia Saey in de Verenigde Staten:

Waar liggen je roots precies?

“Ik ben afkomstig van Tiegem. Daarna ging ik op internaat naar Sint-Bavo in Gent, studeerde ik de kandidatuur rechten in Namen, ging vandaar naar Brussel en voor het laatste jaar rechten naar Fribourg in Zwitserland. Ik studeerde aansluitend ook nog Modemanagement in het IFM in Parijs. Ik woon dus eigenlijk al 15 jaar niet meer in Vlaanderen.”

Je hebt eerst rechten gestudeerd, zeg je, en daarna nog voor een extra modeopleiding gekozen. Wat doe je op vandaag dan precies voor de kost?

Silvia Saey in de Verenigde Staten:

“Aangezien ik hier geen werkvergunning heb, heb ik dan maar besloten om te genieten van alle accommodatie in de omgeving. De kinderen komen natuurlijk op de eerste plaats, maar daarnaast ga ik dagelijks sporten. Ik doe aan yoga, speel tennis op een behoorlijk hoog niveau, met wedstrijden en tornooien en dergelijke, en ga regelmatig joggen. Sinds een jaar ga ik ook zelf wakesurfen op een prachtig meer in de buurt. Daarnaast help ik als vrijwilligster mee op school, bij de dagelijkse gang van zaken.”

“Toegegeven, ik had nooit gedacht dat ik plotseling voltijds huismoeder zou zijn. Maar uit alles wat ik hier om handen heb, haal ik zeker veel voldoening.”

Silvia Saey in de Verenigde Staten:

Het blijft een hele ommezwaai: in de modewereld had je een ongelooflijke job en werkte je met grote namen.

“Klopt. Ik werkte bijvoorbeeld mee aan het opzetten van modeshows voor de Antwerpse designer Veronique Branquinho, waar ik aanvankelijk als stagiaire was gestart. Ik beleefde fantastische tijden, zowel in Antwerpen als in Parijs. Ik vond het heerlijk om onringd te zijn door jonge, enthousiaste mensen die me inspireerden. ‘We had the time of our life’, om het zo te zeggen. Branquinho heeft uiteindelijk ook de jurk gemaakt waarin ik getrouwd ben. Om dus twee dagen later dat hele leven vaarwel te zeggen en naar Iowa te vertrekken. Ik moet toegeven dat ik dat leven wel mis. Omgeven zijn door creatieve mensen, door schoonheid, openheid…”

Silvia Saey in de Verenigde Staten:

Blijkbaar was je voordien als backpacker ook al alle uithoeken van de wereld gaan verkennen?

“Van Zimbabwe en Tanzania over Mexico en Guatemala tot India en Sulawesi: in mijn studentenjaren was elke vakantie een rugzakvakantie. De formule was simpel: gewoon met vrienden een vliegticket kopen en een land en zijn bevolking verkennen. Het was het hoogtepunt van mijn jeugd.”

Heb je er dan in de States nood aan om af en toe naar Vlaanderen terug te kunnen keren?

“Elke zomer komt het hele gezin voor een maand terug naar Vlaanderen. We verblijven dan meestal bij mijn ouders in Tiegem, afgewisseld met strandtijd in Oostduinkerke. Deze zomer volgen de kinderen een zeilkamp aan het SYCOD, de Sand Yacht Club van Oostduinkerke, en nam ik enkele lessen kitesurfing. Ik hang er ook altijd een weekendje Parijs aan vast – kwestie van op de hoogte te blijven van de laatste trends.

Silvia Saey in de Verenigde Staten:

“Nu we in Amerika wonen, zie ik België door een andere bril. Ik zie de schoonheid van de eeuwenoude cultuur, zelfs een gewone Vlaamse koe vind ik nu prachtig. Of ik kijk verwonderd naar een luchtballon of naar een oud kapelletje. Dingen die Vlaanderen en mijn roots typeren maar die we hier in de States niet zien.”

“Ik mis heel veel uit mijn thuisland. De familie natuurlijk, maar ook gewoon gezellige etentjes met vrienden, de nabijheid van verschillende culturen in Europa – hier is alles uniformer – en zelfs de Vlaamse televisie en radio.”

En omgekeerd: komt het thuisfront er je soms opzoeken?

“Er komen veel Belgische en Vlaamse vrienden op bezoek. Dat doet me altijd veel plezier, omdat die dan ook eens zien hoe het anders kan. Amerikanen slagen er immers in om meer uit hun vrije tijd te halen. Ze sporten veel, doen dingen samen. Het geld dat ze verdienen, gebruiken ze als middel om een leuker leven te leiden en niet zozeer om het ‘voor ooit’ te gaan oppotten.”

Heb jij je al helemaal ‘the American way of life’ eigen gemaakt?

“Absoluut. Meer dan ik kan toegeven, denk ik. Ik ga voor de dagelijkse Starbucks drive-through, Amazon.com is mijn beste vriend, en ons leven staat in het teken van ‘high school’, ‘football games’ en ‘Friday night’. Ik denk dat veel mensen in België dat typisch Amerikaanse ook wel leuk vinden. We zijn beïnvloed door de filmindustrie denk ik, en door de reclamefilmpjes van Coca-Cola. Ik hou daar wel van…”

Met ‘Good Tidings’ heb je sinds 11 maanden ook een drukbezochte blog rond fashion en lifestyle. Hoe belangrijk is mode en ‘er goed uitzien’ voor jou?

Silvia Saey in de Verenigde Staten:

“Behoorlijk belangrijk, ja, al loop ik meestal rond in sportkledij, zonder make-up. Maar toch voel ik me altijd beter als ik een beetje moeite doe… Ik vind het heel belangrijk om me goed te voelen en geïnspireerd te blijven. Mijn leven is heel actief, dus ik hecht ook veel belang aan gezonde voeding. Een dagelijks glaasje wijn en Belgische chocolade brengen alles wel in balans… (lacht).”

Is dit nu je definitieve ‘thuis’ of zie je jezelf op termijn toch terugkeren?

Silvia Saey in de Verenigde Staten:

“Ik zie me hier niet oud worden. De vraag is wel: wanneer terugkeren? Nina-Marie startte hier net de middelbare school, dus het wordt elk jaar moeilijker om de stap terug naar België te nemen. Voor vele expats is dit een moeilijke kwestie. Je weet als het ware te veel. Je zal nooit volledig Amerikaan zijn, maar pure Vlaming ben je ook niet meer…”

Tot slot: wat moeten onze lezers zéker bezoeken of doen bij een reisje in jouw regio? Graag een tip die niet in de typische toeristische brochures staat, maar die enkel de ‘locals’ kennen.

“Boek in dat geval maar een namiddag wakesurfing bij Allatoona Adventures. Het meer hier is prachtig omgeven door dennenbomen. Het Coca-Colamuseum is ook een must, maar natuurlijk veel toeristischer. Leuke buurten in Atlanta zijn Howell Mill, Inman Park en Vinings.”

(Frederik Jaques)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.