Silveer (90) krijgt eerste prik op zijn verjaardag: “Volgend jaar is het groot feest”

Silveer Vanderperre kreeg zijn eerste ‘spuit van de verlossing’ op zijn 90ste verjaardag.© Stefaan Beel
Silveer Vanderperre kreeg zijn eerste ‘spuit van de verlossing’ op zijn 90ste verjaardag.© Stefaan Beel
Redactie KW

In het vaccinatiecentrum in Expo in Roeselare zijn gisteren de eerste 85-plussers gevaccineerd. Vandaag was Silveer Vanderperre aan de beurt. De Roeselarenaar kreeg op zijn verjaardag zijn eerste vaccin. In totaal worden er deze week in drie dagen tijd ongeveer 2000 mensen gevaccineerd met het AstraZeneca vaccin.

Een drietal weken geleden kreeg Silveer Vanderperre een brief dat hij zijn vaccin ging krijgen. “Ik ben blij dat ik gevaccineerd ben”, vertelt Silveer. “Dit voelt als de eerste stap in het terugkrijgen van mijn oude leven.” Silveer is ook opgelucht na een lang jaar vol corona. “Gelukkig heb ik het virus zelf niet gehad, maar het was toch wel een lastig jaar. Zeker in het begin toen niemand mocht langskomen, was het een eenzame periode. Maar nu zie ik toch bijna iedere dag één van mijn kinderen.”

Het idee van corona te krijgen, heeft Silveer het afgelopen jaar toch beziggehouden. “Ik heb dat proberen uit mijn hoofd te zetten, maar ik besef ook dat ik met mijn leeftijd in de risicogroep zat. Uiteindelijk moet je dat toch van je afzetten.”

Extra groot feest

“Nu dat ik gevaccineerd ben, kan ik misschien terug naar mijn stamcafé”, lacht Silveer. “Ik zal ze daar binnenkort één trakteren op mijn verjaardag.” Voor Silveer is het al zijn tweede verjaardag op rij dat hij in mindere mate kan vieren door de coronapandemie. “Twee jaar op rij mijn verjaardag niet kunnen vieren vind ik jammer, maar dat wil natuurlijk zeggen dat het derde jaar een extra groot feest zal zijn.”

Daarnaast heeft Silveer ook nog andere plannen wanneer het weer toegelaten wordt. “Ik heb enkele stamcafés waar ik één keer in de week ging. Bovendien zijn zoveel mensen die ik al een lange tijd niet meer heb gezien. Ik zal dus niet veel thuis zijn. (lacht)” Er is misschien zelfs een reis gepland voor Silveer. “Een van mijn zonen heeft een eigendom gekocht in Bretagne, dus het zou fantastisch zijn moest ik deze zomer daar eens naar toe kunnen gaan.”

Vaccinatiecentrum Expo Roeselare

Het vaccinatiecentrum is zo opgebouwd dat iedereen snel en veilig een vaccin krijgt. Er zijn zes toegangsrijen, een onthaal, een medische administratiezone, een vaccinatielokaal en een wachtruimte voor na de toediening van het vaccin. “Ik vind dat het ongelooflijk snel ging”, vertelt Silveer. “Rond 13.50 uur meldde ik mij aan op het onthaal en rond 14.05 uur had ik mijn vaccin al gehad.”

Silveer weet ook al wanneer hij zijn tweede vaccin zal krijgen. “Op 9 juni mag ik terugkomen voor mijn tweede prik. Als je ziet hoeveel mensen nog hun eerste vaccin moeten krijgen, mag ik blij zijn met hoe snel dit gaat.”

AstraZeneca vaccin

De man maakt zich ook geen zorgen over het feit dat hij een vaccin van AstraZeneca heeft gekregen, waar nu heel wat rond te doen is. “Ik geloof die verhalen niet. Het is een kwestie van dagen vooraleer ze zeggen dat het vaccin toch veilig is. Intussen verliezen veel landen zo kostbare tijd.”

“Daarnaast is het risico om corona te krijgen veel groter dan dat je iets krijgt van het AstraZeneca vaccin.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.