https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Silke Devriendt van Zwerfkatjes Oudenburg doet oproep om katten te steriliseren

Silke Devriendt van Zwerfkatjes Oudenburg trekt aan de alarmbel. (foto LIN)
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Silke Devriendt heeft een groot hart voor dieren en trekt zich met Zwerfkatjes Oudenburg vooral het lot van jonge kattenmama’s en hun kittens aan. “Er worden nog altijd veel kittens in het wild geboren. Daarom mijn smeekbede: laat uw kat toch steriliseren.”

Met de lente breekt ook het kattenseizoen aan. Dat wil zeggen dat in het wild veel niet gesteriliseerde poezen zwanger geraken en veel kittens op de wereld zetten. Daardoor groeit ook de incest tussen poezen aan. “En worden veel kittens met afwijkingen of ziektes geboren”, weet Silke Devriendt van Zwerfkatjes Oudenburg.

“Momenteel vinden we er in onze stad heel veel. Tot nu hebben we al 28 katjes gevangen, waarvan 22 kittens. Vermits het verplicht is je kat te laten chippen en steriliseren, zoeken we altijd eerst met onze eigen chiplezer naar het baasje. Is de poes niet gechipt, dan staan we met onze vereniging in voor de eerste zorgen bij de dierenarts. Dikwijls is de kat er erg aan toe, sommigen zijn echt dutsjes”, legt Silke Devriendt uit.

“Opvang doen we niet zelf. Daarvoor werken we samen met Het Blauwe Kruis De Kust of als er daar geen plaats is, doen we een beroep op andere instanties. Om de kosten te financieren organiseren we inzamelacties voor verzorging, ontwormen, medicatie en voeding. Zo hebben we een mooie som kunnen ophalen via boxen die bij onze lokale handelaars stonden. Veel mensen steken daar met plezier hun rostjes in”, vertelt Silke.

Snuffelkussentjes

“Om de kittens en dikwijls ook de mama te redden staan we dag en nacht klaar. Als iemand me midden in de nacht belt, dan rij ik er naartoe. Gelukkig moet ik niet meer alles alleen doen. Ik ben heel blij met de hulp van Hermine Dhondt. En ook mijn mama Fabienne staat altijd klaar om te helpen. Zo hebben we samen al een berg snuffelkussentjes voor katten gemaakt en er al 300 verkocht. Een kat speelt daar graag mee. De opbrengst komt de zwerfkatjes ten goede”, verzekert Silke Devriendt.

“In Oudenburg is het aantal zwerfkatten nogal gestegen. We zijn wel blij met de goede samenwerking met het stadsbestuur. Via de burgemeester kregen we een vangkooi”, is Silke dankbaar.

“Maar laat me toe er nog eens op te hameren dat wie een kat in huis haalt, die moet steriliseren en chippen. Er staan trouwens fikse boetes op als je dit nalaat. Weet ook dat kittens aanbieden op Facebook of andere media verboden is. Wie echt een kat in huis wil halen, doet dat best via Het Blauwe Kruis. Dus alstublieft, als je van katten houdt, doe het nodige, zodat er geen kittens meer in het wild geboren worden”, besluit Silke Devriendt.

Wie Zwerfkatjes Oudenburg wil steunen, kan dat via een storting op BE 27 3632 0021 1373 en wie een zwerfkat met kittens ontdekt, mag Silke bellen op 0478 80 95 41 of Hermine Dhondt op 0478 80 95 41 Zie ook de Facebookpagina.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten