Sikh Bhupinder Singh gehuldigd door Stad Ieper en in Flanders Fileds Museum

Burgemeester Emmily Talpe, schepen Dimitry Soenen en Bhupinder Singh wisselden herinneringen uit. © EG
Redactie KW

Op donderdag 31 oktober werd Bhupinder Singh door Stad Ieper en het In Flanders Fields Museum in de bloemetjes gezet. De huldiging vond plaats in de oude raadzaal van het stadhuis.

In het eerste jaar van de Eerste Wereldoorlog verbleven verschillende duizenden soldaten uit toenmalig Brits India in de loopgraven van Vlaanderen. In afschuwelijke omstandigheden ondergingen ze er enkele bloedige veldslagen. De Indische soldaten werden niet alleen geconfronteerd met de modder en de gruwelen van het slagveld, maar ook met de plaatselijke zeden en gewoonten. Europeanen en Indiërs bekeken elkaar immers met vreemde maar nieuwsgierige ogen. Bhupinder Singh is een Sikh die al decennia in Nederland woont. Hij interesseert zich in het bijzonder voor de Sikhs die tijdens de Eerste en ook Tweede Wereldoorlog ingezet werden in Europa, en via zijn zeer uitgebreid internationaal netwerk Ieper en In Flanders Fields Museum als herdenkingsoord voor de Sikhs promoot.

Poppy Parade

In april 1999 werd op initiatief van Bhupinder Singh de 300ste verjaardag van de broederschap van ingewijde Sikhs (de Khalsa waarvan de leden herkenbaar zijn aan hun baarden en tulbanden) gevierd tijdens een lentefestival (Vaisakhi). Bij die gelegenheid was de Koninklijke Zaal in Ieper gedurende drie dagen een tijdelijke Sikh-tempel terwijl in de Noordervleugel, nu de leeszaal van het Kenniscentrum, naar Sikh gebruik gratis eten werd verstrekt aan alle bezoekers. Behalve een speciale Last Post werd toen ook in samenwerking met de stad en IFFM het Indiase monumentje aan de Sint-Elooisweg in Hollebeke opgericht. Dit was het eerste gedenkteken in ons land voor de Indiërs die tijdens de Eerste Wereldoorlog hier gevochten hebben.

Tot slot werd toen voor de eerste maal een tentoonstelling georganiseerd over het Indian Army Corps. Sindsdien heeft Bhupinder Singh ervoor gezorgd dat er elk jaar een uitgebreide en opgemerkte delegatie Sikhs aan de Poppy Parade deelneemt. Waar die aanvankelijk vooral uit België, Nederland en Frankrijk kwamen, heeft hij zijn contacten aangesproken zodat ook steeds vaker Sikhs uit het Verenigd Koninkrijk daaraan deelnamen. Met regelmaat bracht hij ook bevriende prominente Sikhs uit India, Canada en de Verenigde Staten naar Ieper.

Menenpoort

Bhupinder Singh publiceerde ook een boek waarin de inzet van de Sikhs in de Eerste Wereldoorlog wordt beschreven en waarin de namen van alle Sikhs die in dat conflict zijn omgekomen vermeld staan. Dit boek laat hij ruim verspreiden, ook in India en Canada. Bhupinder Singh is een veel gevraagde gast op herdenkingsplechtigheden in binnen- en buitenland waarover hij telkens bericht op zijn youtube-kanaal en via sociale media. In 2014 heeft Canvas een human interest-reportage gewijd aan hoe hij een bezoek brengt aan Ieper en wat dat voor hem en zijn volk betekent.

Ook in reportages van de Sikh gemeenschap in diaspora is hij een bekend figuur. Daarbij laat hij nooit na ‘reclame’ te maken voor Ieper. Als Ieper vandaag gekend is in de Indiase deelstaat Punjab en bij de Sikhs in de westerse wereld, en als er elk jaar honderden Sikhs de Menenpoort bezoeken is dat dan ook op de eerste plaats aan hem te danken. Hij is en was dan ook een bekend figuur bij de collega’s van het In Flanders Fields Museum alsook van de opeenvolgende voorzitters van de Last Post Association, de opeenvolgende schepenen-voorzitters van het museum, en bij Jan en Paul Breyne.

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier