Sigrid Balduck uit Tielt merkt dat klanten sneller een huis kopen

(foto WME)
Redactie KW

Ook gelezen of gehoord dat vastgoed kopen er ondanks of net door de coronacrisis niet goedkoper op geworden is? Hallo Sigrid Balduck, zaakvoerster van De Ark Vastgoed in Tielt? “We verkopen momenteel zo goed als aan vraagprijs. De mensen beslissen sneller dan ooit.”

Sigrid Balduck en haar medewerkers hadden er geen idee van hoe De Ark Vastgoed en met hen de hele sector uit de lockdown zouden komen, maar het antwoord op de vele vragen volgde snel. “In de eerste weken dat we weer klanten mochten ontvangen, raakten panden na gemiddeld drie bezoeken al verkocht. We verkopen momenteel zo goed als aan vraagprijs, zeker in courante prijscategorieën. De mensen beslissen sneller dan ooit, willen het pand waarop ze hun zinnen hebben gezet niet kwijtspelen.”

Heb je daar een verklaring voor?

“De lockdown heeft hen tijd genoeg gegeven om voor zichzelf duidelijkheid te verschaffen over wat ze willen. De coronacrisis heeft hen met de neus op de feiten gedrukt: nergens voelen ze zich veiliger dan in hun eigen kot. Je weet maar nooit dat we vroeg of laat nog eens met zo’n ellendig virus worden geconfronteerd.”

“Maar ik wil potentiële kopers toch ook op het hart drukken om zich in al hun enthousiasme niet te vergalopperen op financieel vlak. Alsjeblieft, zorg alvorens een verkoopovereenkomst te ondertekenen dat je concreet zicht hebt op je eigen inbreng en het benodigde krediet.”

Jullie hebben daarnaast uiteraard ook horecazaken en handelspanden in de portefeuille. Hoe zit het daarmee?

“Huurders die vroegen om hun maandelijkse betaling tijdelijk op te schorten, kwamen voornamelijk uit de horeca. Maar het is niet allemaal kommer en kwel en corona zorgt ook voor veel verfrissende initiatieven. Ik denk daarbij aan het zomerterras dat drie jeugdcafés in de schaduw van de Hallentoren ingericht hebben. Ik stel met genoegen vast dat lokale handelaars in versneld tempo webshops hebben gecreëerd. En daarmee spreek ik niet tegen mijn eigen winkel, want ik ben vrijwel zeker dat die hand in hand zullen blijven gaan met een fysieke verkoopruimte. Neem nu kledingwinkels: mensen willen de stof aangeraakt, gevoeld hebben voor ze een kledingstuk kopen. Grotere kantoorruimtes hebben dan weer hun beste tijd gehad. Op termijn zullen het eerder ontmoetings- dan werkplekken worden waar medewerkers creatieve ideeën komen spuien.”

“Tieltenaren die in de grootstad studeerden, keren nu vaker terug naar hun roots”

Onlangs raakte bekend dat het stadsvernieuwingsproject collegesite definitief op de rails staat. Het stadsbestuur droomt ervan bekende ketens naar daar te halen, als trekkers voor de rest van het kernwinkelgebied. Jij vertelde me in een recent verleden dat de toekomst van de centrumstraten eerder bij kleine winkels met een unieke insteek en beleving ligt?

“Daar ben ik nog altijd van overtuigd, ja. De Kamenier is daar een mooi voorbeeld van. Maar het een sluit het ander niet uit. Als er zich bekende namen op de collegesite komen vestigen en het circulatieplan wordt goed aangepakt – de eerste signalen op dat vlak zijn alvast hoopgevend – dan zal de periferie met in de eerste plaats de Kortrijkstraat mee profiteren van het nieuwe elan in ons winkelcentrum.”

Hoe zit het met het imago van Tielt als woonstad?

“Onze Europastad staat goed aangeschreven bij nieuwkomers. Ze vinden hier alles voor een comfortabel dagelijks bestaan en de aanwezigheid van het station is een heel grote troef voor mensen die in Gent of Brussel werken. Ik merk ook dat heel wat Tieltenaren die in een van de grootsteden zijn gaan studeren meer en meer terugkeren naar hun roots. Vooral omdat het in deze streek betaalbaarder en rustiger wonen is en ze liever hun kinderen zien opgroeien in een kleine provinciestad dan in een grootstad.”

Welke omliggende gemeenten staan nog goed aangeschreven?

“Ruiselede alleszins, door zijn vlotte verbinding met de E40. Het is ook een groene gemeente, al merk ik dat de vastgoedprijzen er oplopen in de richting van de Oost-Vlaamse huizenmarkt. Schuiferskapelle, in een niet zo ver verleden nog piepedood, lokt meer en meer jonge gezinnen die zich aangetrokken weten door een groot gemeenschapsgevoel. Ook Pittem blijft heel toegankelijk en ligt dicht genoeg bij Tielt om gebruik te maken van onze scholen, de academies en zo.”

Over academies gesproken: jij studeerde kunstwetenschappen. Hoe beland je dan in godsnaam in de immobiliën?

“Toen ik afstudeerde, was in de vastgoedwereld stappen het verst van mijn gedachten. Ik kon mijn diploma verzilveren in Leuven, maar als je een man hebt die als pediater werkt, zou dat nooit goedkomen in een gezinssituatie met drie kinderen. Op een dag zocht mijn schoonbroer, die een immokantoor had in Izegem, administratieve versterking. Het vervolg laat zich raden. Ik behaalde mijn diploma van vastgoedmakelaar in het volwassenenonderwijs. En toch blijft mijn interesse voor cultuur me ook in deze job achtervolgen, in die zin dat ik graag voor de architecturaal andere woning ga.” (TVW)

Privé

Sigrid Balduck (50) woont met haar man, pediater Geert Vanacker, in de Klijtenstraat. Ze hebben drie dochters: Eva (24), Judith (21) en Esther (19).

Loopbaan

Sigrid is deze zomer exact 25 jaar zaakvoerster van De Ark Vastgoed. Ook zetelt ze in de raad van bestuur van CIB West-Vlaanderen.

Vrije tijd

Ze is lid van de raad van bestuur van Theater Malpertuis, volgt jazz aan de Tieltse academie, en houdt van zwemmen en musea bezoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier