Sien Demuynck uit Rollegem wint thesis award aan KU Leuven

Sien Demuynck met haar oorkonde.©ELS DELEU EDB
Sien Demuynck met haar oorkonde.©ELS DELEU EDB
Redactie KW

Haar bijzondere interesse voor een Germaans volk dat hier 2.000 jaar geleden leefde, heeft Sien Demuynck uit Rollegem de prestigieuze IKS-Lectio Thesis Award opgeleverd. Maar Siens onderzoekshonger is nog niet gestild. Nu studeert ze journalistiek.

Sien Demuynck (22) woont met haar ouders en haar drie jaar jongere zus in Rollegem. Ze volgde Latijn-Grieks en Latijn-Wiskunde in het Don Boscocollege en het Lyceum OLV van Vlaanderen, en is aan de KU Leuven met grote onderscheiding afgestudeerd als historica, afstudeerrichting Oudheid. Tijdens haar studies liep ze stage bij productiehuis De Chinezen, waar ze historische programma’s kon maken. Nu studeert Sien journalistiek aan de Thomas More Hogeschool in Mechelen en loopt ze stage bij Radio 1.

“Het is altijd mijn doel geweest om journalistiek te studeren, maar ik was en ben ook geïnteresseerd in geschiedenis”, zegt ze. “Daarom studeerde ik eerst geschiedenis en kan ik nu een verkorte bachelor doen voor journalistiek. Geschiedenis en oude verhalen koppelen aan de actualiteit vind ik heel interessant.”

“Ik heb als kind de hele bib van Rollegem uitgelezen”

Sien is vorig jaar gestopt als leidster bij Chiro Tandem in Rollegem. Ze zit wel nog in het verbond van West-Vlaanderen. Verder zit ze in het Collectief van de Letterzetter van de stad Kortrijk, speelt ze gitaar en leest ze veel historische boeken. “Ook vroeger las ik veel. Ik heb waarschijnlijk de hele bib van Rollegem uitgelezen”, lacht ze.

Julius Caesar

Waar Sien natuurlijk ook veel voor heeft gelezen, is haar masterproef. “Die ging over de menapii in Gallia Belgica . De Menapiërs zijn Germanen die ten tijde van Julius Caesar in onze streek woonden. Het onderzoek loopt van 57 voor Christus tot in de derde eeuw. Dan komen de Franken in Doornik. Waarschijnlijk zijn de Menapiërs daarin opgegaan.”

“De Menapiërs leefden in België, maar ook in Nederland, Frankrijk en stukken van Duitsland. Caesar is de eerste die hen vermeldt. Ze woonden ook in Doornik, en daarvan heb ik de geschiedenis onderzocht. Opvallend was dat alle vroegere auteurs schreven dat in Doornik de ene kant van de Schelde behoorde aan de Menapiërs en de andere kant aan de Nerviërs. Maar toen ik daarvoor bronnen ging raadplegen, werd dat nergens bevestigd. Er is niets dat bewijst dat de Schelde echt de grens was. Geen documenten, geen grafstenen, niets.”

Beste masterproef

Voor haar onderzoek kreeg Sien van de KU Leuven de IKS-Lectio Thesis Award, voor de beste masterproef binnen het domein van de klassieke studies. Haar proef werd vernieuwend genoemd, ook al omdat Sien ook geografisch onderzoek deed en veel werkte met plaatsnamen.

Sindsdien heeft Sien over haar thesis een wetenschappelijk artikel geschreven dat in het geschiedkundig tijdschrift De Leie-gouw is gepubliceerd. Maar daarmee is haar onderzoeksdrift nog lang niet over.

“Met stempels kan je veel terugvinden, en er komen er veel naar het erfgoedarchief Trezoor in Heule”, zegt ze. “Door corona mocht ik er niet meer binnen, maar ik wil wel nog eens gaan. ’t Is ook niet ver van Rollegem, hé”, lacht ze. Sien wil ook eens naar het Romeins museum in Doornik. “Dat ligt maar een goede twintig kilometer van hier, en je denkt er niet aan dat het zo interessant kan zijn. Ook naar het Romeins verdedigingsfort in Oudenburg wil ik nog eens gaan.”

Corona hield Sien niet alleen buiten uit Trezoor, maar zorgde ook voor praktische problemen. “Ik heb het geluk gehad dat ze bij de bibliotheek boeken op aanvraag scanden. Die mensen hebben voor mij waarschijnlijk duizend bladzijden gescand.” (Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier