Sidney Dupont (40) helpt de Sint nu huisbezoeken wegvallen

De familie Dupont in de kamer waar de Sint de kinderen digitaal zal ontmoeten. © GJZ
Redactie KW

Je bent nooit te oud om te leren. Dit spreekwoord doet de Sint nu alle eer aan. Nu de huisbezoeken dit jaar niet kunnen, zal hij digitaal de kinderen ontmoeten. Daarbij krijgt hij gelukkig de hulp van zijn goede vriend Sidney Dupont.

Sidney (40) woont met zijn echtgenote Loes (33) en de kinderen Imke (14), Seppe (13), Tess (5) en Nand (8 maand) in de Bossuitstraat in Moen. Samen met zijn vrouw en twee oudste kinderen helpt hij de Sint in deze moeilijke coronatijden. “Ik mocht jarenlang mee met mijn vader, Andre, toen hij zorgde dat de Sint zijn huisbezoeken goed kon uitvoeren. Toen mijn vader stopte, bleef het een tijdje stil. Na het overlijden van mijn vader heb ik als een soort eerbetoon besloten zijn nobele werk verder te zetten.”, vertelt Sidney ons.

Deze terugkeer levert soms wel heel leuke momenten op. “Veel kinderen die nog bij mijn pa op de schoot zaten, zie ik nu als ouders en dat levert soms grappige verhalen op.”

De Sinterklaasperiode is best wel een drukke periode voor Sidney en zijn gezin. “Vooreerst moeten we alle aanvragen, weetjes en dergelijke nauwkeurig in het boek noteren zodat de Sint geen kinderen teleurstelt. Ook zorgen we dat de kledij van de Sint en de Pieten in orde is en dat er voldoende strooigoed voorradig is. We starten in september reeds met de eerste voorbereidingen om dan halfweg november, wanneer de Sint in het land is, te kunnen starten.”

Digitaal

Dit jaar zal het Sintgebeuren wel een beetje anders verlopen nu huis- en bedrijfsbezoeken wegvallen. “De Sint is al oud en wil het risico niet nemen om zelf besmet te geraken, of erger nog anderen te besmetten. Ook het uitdelen van snoep of zelf het speelgoed overhandigen mag dit jaar niet. We hadden al gepersonaliseerde mondmaskers laten maken voor de Sint en de Pieten, maar helaas”, zegt Sidney.

De oplossing werd gevonden in de digitale wereld. “Huisbezoeken worden omgezet naar videogesprekken via Whatsapp of Messenger. Zelfs videovergaderingen met ouders, grootouders, vrienden, … staan op het programma. Voor mensen die minder tijd hebben, nemen we een videoboodschap op en sturen die dan door via mail.”

Sidney kwam ook hier de Sint te hulp en richtte een speciale ruimte in waar de Sint op een veilige en rustige manier zijn telewerk kan doen. Wel merkt men dat het aantal aanvragen voor een virtueel bezoek wat lager ligt dan het aantal ‘normale’ huisbezoeken. “Begrijpelijk want de mensen zijn dat niet gewoon en de gezelligheid van het echte huisbezoek valt deels weg”, besluit Sidney.

Info: sidney.dupont@telenet.be of via Facebook: Sinterklaas en de zwarte pieten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier