Sidema-benzinestation in Roeselare weer in handen van familie Sioen

Christiane Demaseure, Marc Sioen, Mario Sioen en Vanessa Willaert bij het benzinestation anno 2019 waarvan ze opnieuw de uitbaters zijn. (foto Stefaan Beel) © (foto Stefaan Beel)
Peter Soete

Iets oudere Roeselarenaars herinneren zich zeker het Sidema-tankstation op de hoek van de Westlaan en de Hoogleedsesteenweg. Dertig jaar nadat het verkocht werd aan Fina komt de uitbating opnieuw in handen van de familie Sioen.

Marc Sioen en zijn echtgenote Christiana Demasure hadden in de vorige eeuw een bloeiende familieslagerij in de Westlaan. Maar Marc is altijd een formidabele commerçant geweest en een opportuniteit liet hij niet dikwijls liggen.

“In het begin van de jaren 70 was er in de Westlaan een enorme verkeersstroom van toeristen die naar zee reden. Er was nog geen sprake van de E403 of van een ringweg rond Roeselare. De wagens moesten de Westlaan en Noordlaan afrijden om dan de Brugsesteenweg in te slaan naar Torhout en Oostende. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat zat er veel verkeer op de Westlaan. Op de hoek van de Hoogleedsesteenweg en de Westlaan hadden wij een stuk grond van 1.000 vierkante meter met een woonhuis op. Ik plaatste daar drie benzinepompen op en een oud autobushokje dat dienst deed als shop. René Spriet was de allereerste pompbediende die ook in het huis bij het tankstation Sidema (Sioen-Demasure, red.) woonde.”

Geen druppel benzine

“René heeft dat ongeveer tien jaar gedaan en dan kwam Wilfried Van Gelder die de overstap maakte van de garage Vynckier, een beetje verder in de Westlaan, naar ons. Ja, een beetje headhunting avant la lettre. Bij Vynckier waren ze niet zo tevreden dat Wilfried vertrok.”

“Wilfried is vijftien jaar bij ons gebleven en was een formidabele medewerker. Vooral op zaterdag en zondag was hij altijd in het tankstation te vinden en dit vaak van ‘s morgens zeven uur tot ‘s avonds elf uur. Het waren de tijden dat de klanten tassen, borden, glazen, enfin, hele serviezen konden sparen met hun tankbeurten. Maar op het einde van de jaren 70 kenden we ook de oliecrisis en was er op een bepaald ogenblik geen druppel benzine meer te krijgen. Ook Roeselare stond droog maar ik reed de grens over en kocht benzine in Frankrijk. Sidema was het enige tankstation van Roeselare en de hele streek, dat benzine kon leveren. We verkochten de benzine ‘geld voor geld’ maar toen hebben we heel veel nieuwe klanten gehad. In die droogleggingsperiode waren we bijna iedere dag open tot middernacht.”

Sinterklaas in bestelwagen

“Eigenlijk was dat een superleuke tijd. In de sinterklaasperiode plaatsten we Sinterklaas in een Citroën bestelwagen met twee ezeltjes ernaast. De kinderen die mee kwamen tanken met hun ouders kregen snoep, mandarijntjes en geschenkjes. Ze vonden het fantastisch.”

Het was altijd druk aan de pompen van het Sidema-benzinestation. (gf)
Het was altijd druk aan de pompen van het Sidema-benzinestation. (gf)© (gf)

“Toen de grote ring rond Roeselare er kwam, waren wij bang dat de autostroom zou verdwijnen in de Westlaan en hebben we het tankstation verkocht aan Total.”

“En nu zijn we heel tevreden dat wij opnieuw het benzinestation kunnen uitbaten”, neemt zoon Mario Sioen over. Mario en zijn echtgenote Vanessa baten De Wasbeer uit. Die zaak telt ondertussen een benzinestation in Izegem en in Ledegem en twee tankstations in Roeselare. Er zijn ook vier wasstraten, een zonnecentrum en een groothandel voor mazout Total. “Het vroegere Sidema-tankstation was een onbemand Total-station geworden. We hadden al eens gevraagd om het tankstation over te nemen maar dat lukte niet. Na de wegenwerken hebben we het opnieuw gevraagd en na lang nadenken heeft Total ingestemd. Ik ben daar zeer gelukkig mee want het is een stuk familiegeschiedenis die opnieuw levend wordt. Filip Scheldeman en Dolores Degryse zijn er onze medewerkers. Net zoals in onze andere stations zijn er in het nieuwe ‘Sidema-tankstation’ ook acties. Wie voor 300 liter brandstof koopt, ontvangt een bon voor een gratis carwash van veertien euro en wie bij ons tankt, geniet ook van gratis pechverhelping.” (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier